spot_img
spot_img

Кокановић Никола осуђен на казну затвора у трајању од двије године и два мјесеца

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У кривичном поступку који се води против Николе Кокановића због продуженог кривичног дјела изазивање опште опасности и кривичног дјела недозвољено држање оружја или експлозивних материја Основни суд Брчко дистрикта БиХ донио је и јавно објавио првостепену пресуду којом је оптуженог огласио кривим по тачкама 1,3 и 4 оптужнице и истом изрекао казну затвора у трајању од (2) двије године и (2) два мјесеца.

Под тачком 1. оптужнице оптуженом Кокановић Николи је стављено на терет да је особи иницијала Т.Н понудио износ од 500,00 КМ да запали возило лицу са иницијалима У. В., на шта је овај пристао, гдје се након извршења овог кривичног дјела нашао са оптуженим Николом Кокановићем да преузме новац.

Под тачком 3. да је малољетном лицу иницијала М. Н. у периоду од 14-17.08.2021. године предао ручну бомбу М 52 са ударним упаљачем са кашиком и захтијевао да исти баци бомбу на угоститељску објекат „Дос Манос“ за што му је понудио износ од 1.000,00 КМ, на што је М.Н. пристао.

Под тачком 4. да је током августа 2021. године, у Брчком, свјестан да је грађанима забрањено набављање и посједовање експлозивних материја, неовлаштено набавио и држао ручну бомбу М 52 са ударним упаљачем са кашиком.

Док је под тачком 2. оптужнице ослобођен оптужбе да је малољетном лицу иницијала М. Н. посудио новац у износу од 800,00 КМ, које дуговање М.Н. није био у могућности вратити у оквиру мјесец дана, свјестан те чињенице, искориштавајући његову обавезу, те свјестан и са намјером да изазове опасност за имовину већег обима подметањем пожара, тражио од М.Н. да запали возило П. М. и тако отплати своје дуговање према њему.

Оптуженом се у казну затвора има урачунати вријеме проведено у притвору од дана лишења слободе 27.08.2021. године, а који је трајао до доношења рјешења о укидању притвора 19.05.2022.године. Оптужени је још обавезан да плати трошкове кривичног поступка у износу од 2.027,00 КМ и паушални износ за рад суда у износу од 100,00 КМ.

Подсјећамо, према принципу пресумпције невиности, свако се сматра невиним за кривично дјело док се правоснажном пресудом не утврди његова кривица, а ова пресуда је неправоснажна и против исте је дозвољена жалба Апелационом суду Брчко дистрикта БиХ.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img