spot_img

Koje je najbolje rješenje za brčansku autobusku stanicu?

Published:

spot_img

Brčko je jedini od velikih gradova u našoj zemlji koji nema autobusku stanicu dostojnu veličine grada i potreba građana u njemu. Do sada je bilo nekoliko inicijativa da se to pitanje konačno riješi, ali još se nije pronašlo najbolje rješenje.

Gradonačelnik Brčko distrikta, Siniša Milić, dolaskom na tu dužnost, povukao je iz procedure prijedlog za specijalnu pogodbu o prodaji autobuske stanice u Brčkom privatnom vlasniku. Dao je zadaću Kancelariji za upravljanje javnom imovinom da osmisli najbolji način rješavanja statusa gradske autobuske stanice.

Građani Brčko distrikta u svakom slučaju zaslužuju da imaju reprezentativnu stanicu, koji će pored svoje praktične namjene biti i reprezent ovog grada putnicima u prolazu. Gradonačelnik Milić je odluku da povuče prijedlog za prodaju stanice u privatne ruke obrazložio činjenicom da su se javila dva privatna ponuđača i da je, zbog slabo precizirane zakonske regulative, teško odluči kome povjeriti ovu investiciju.

S druge strane postavlja se i pitanje je li prodaja autobuske pravo rješenje, ili bi možda trebalo uzeti u obzir i druge načine raspolaganja ovom imovinom, poput koncesije ili javno-privatnog partnerstva.

“U svakom slučaju potrebno je donijeti precizne kriterijume kako bi se utvrdilo što su to poslovne inicijative i kako ih vrijednovati, pa tek onda donijeti adekvatnu odluku”, kaže Milić.

Milić podsjeća da se sa izgradnjom obilaznice oko Brčkog pojavljuje još jedno nov pitanje, a to je sama lokacija stanice, odnosno koliko će sadašnja lokacija biti praktična za ulazak autobusa u sam centar grada?

U svakom slučaju, kaže gradonačelnik, pitanje autobuske stanice mora biti riješeno, i to na način koji je najpovoljniji za ovu lokalnu zajednicu.

 

 

 

(radiobrckoba)

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img