Ko štrajkuje u Brčkom? - nula49.com
spot_img
spot_img

Ko štrajkuje u Brčkom?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Brčkom prije štrajkovi i protesti, ali ne tamo gdje bi to bilo očekivano – u realnom sektoru i među onima koji imaju najmanja primanja, ili pak onima koji se vode kao nezaposleni.

U distriktu, tom „ogledu za ugled“, na njegov 23. rodjendan, u osvit smjene aktualnog gradonačelnika Esada Kadrića, štrajkaju i obustavljaju rad i doktori u Javnoj zdravstvenoj ustanovi JZU – oni koji, tvrdi se, imaju najveća primanja u okruženju. Protestuju doktori, ujedno članovi i predsjednici upravnih odbora javnih ustanova, zavoda i fondova, isti oni koji osim rada u JZU, gdje im gradjani distrikta daju platu i uplaćuju doprinose, rade i zaradjuju i u privatnom sektoru. Štrajkaju i doktori poslanici, koji primaju poslanički paušal???!!!

Medju uposlenima u JZU,i to nemedicinskim kadrom, kruži spisak plata pojedinih doktora koji su samo u JZU primali i primaju plate u bruto iznosu većem od šest hiljada KM a u netu sa dežurstvima primaju izmedju četiri i pet hiljada maraka. I to samo u JZU.

Tabela sadrži imena doktora sa bruto i neto primanjima, ne računajući naknade u Upravnim odborima i rad u privatnom sektoru, koji traže i povišicu od 25 posto, više iznose za dežurstva, putne troškove i ko zna šta još, a sve to uz generalnu obustavu rada tokom koje mi,gradjani, moramo da strahujemo hoćemo li i u kojem obimu ostvariti zdravstvenu zaštitu. Iako je ista obavezna i njeno nepružanje predstavlja krivično djelo.

Hoćemo li nakon štrajka imati makar 25 posto bolju zdravstvenu zaštitu,kada tim istima bude povećana plata u tom procentu? Čisto sumnjam. Jer bi i do sad, uz njihova najveća primanja, gradjani distrikta trebalo da imaju najbolji zdravstvenu uslugu. A da li je tako?

 

 

„Zabrinuti gradjani“.

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img