spot_img
spot_img

Ко је кога запослио у брчанским јавним институцијама?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Два и по мјесеца прошла су од 53. сједнице Скупштине Брчко дистрикта, коју је обиљежио вербални сукоб предсједника Скупштине Еседа Кадрића (СДА) и независног заступника Бранислава Марковића.

Међусобно се оптуживали за криминал и непотизам. Тужилаштво Брчко дистрикта формирало одговарајући спис, а предузете су и истражне радње, пише zurnal.info.

“Па знаш коме си се од ових посланика обратио кад се тебе требало запослити, ево сједе овдје, ја знам! Па су ишли тамо да кажу нешто…”, рећи ће предсједник Скупштине Брчко дистрикта Есед Кадрић (СДА) независном заступнику Браниславу Марковићу на 53. редовној сједници Скупштине.

“Ко је Вашу снаху запослио? Ко је Вашег брата запослио? Ко је запослио?”, одговориће Марковић Кадрићу прије него што ће потпредсједник Скупштине, ХДЗ-ов Иво Филиповић прекинути сједницу и одредити 15-минутну паузу.

Међусобним оптужбама претходила је бурна расправа у вези са стањем у Јавној здравственој установи “Здравствени центар Брчко” у којој су главни актери били управо Есед Кадрић и Бранислав Марковић.

Др Марковић, који је и запосленик ЈЗУ “Здравствени центар Брчко”, прозвао је менаџмент ове здравствене установе, на челу с директором Нихадом Шибоњићем (СДА), да су “криминалци који су неспособни”, да су “свели брчанско здравство које има 120 година традиције на ниво сеоске амбуланте”, да су “запошљавали СДА кадар”…

Ни Есед Кадрић није остао дужан. Између осталог, споменуо је Марковићеву специјализацију и запослење његове супруге која такође ради у ЈЗУ “Здравствени центар Брчко”.

“Ово радиш сада зато што тражиш специјализацију за своју супругу. Радио си све прије док ти нисмо помогли да се запосли твоја супруга (…) Имали смо више састанака на тему твоје специјализације, хиљаду пута си нас звао и хиљаду пута смо сједили на тему запошљавања твоје супруге, тражио си од нас то. Тражио си од нас то стотину пута! Нудио се да ћеш мијењати странке, ове, оне, овакве, онакве, само да се то ријеши“, рекао је Кадрић.

Кадрићи на буџету

Јавно изречене оптужбе за непотизам и корупцију само су потврдиле оно што већина Брчака одавно зна – јавне институције, прије свега, служе за запошљавање подобних, како породично, тако и страначки.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта и предсједник брчанске СДА Есед Кадрић је од 2012. до 2016. године обављао дужност доградоначелника Брчко дистрикта. Био је и заступник у брчанској Скупштини у два сазива – од 2004. до 2008. године и од 2008. до 2011. године, када је преузео дужност шефа Одјељења за образовање у Влади Брчко дистрикта.

Његов брат је Шевкет Кадрић. Запослен је у Служби за техничке послове у ЈЗУ “Здравствени центар Брчко”. Шевкетова жена, односно Еседова снаха, Азра Кадрић је љекар. И она је запослена у брчанској здравственој установи.

Хатиџа Кадрић је Еседова сестра. Ради у Основном суду Брчко дистрикта на мјесту стручног сарадника Основног суда Брчко дистрикта.

Еседова супруга Менсура Кадрић данас је виши стручни сарадник за издавање употребних дозвола у Одјељењу за јавну сигурност при Влади Брчко дистрикта.

Све наведено потврдио је и предсједник Скупштине Брчко дистрикта, али за њега нема ништа спорно.

“Своју супругу сам упознао 2009. године када је радила као службеник у урбанизму. Она је једини случај да је с позиције шефа тражила и конкурисала на нижу позицију. Стицајем околности Шевкет је мој брат, не може бити терет њему што сам му ја брат. Моја сестра Хатиџа је примљена без икаквих интервенција као шехидско дијете”, рекао је, између осталог, за магазин Журнал Есед Кадрић.

Завод за изградњу Брчко дистрикта би ускоро требао бити формиран. Нова институција – нова прилика за запошљавање подобних.

Есед Кадрић не крије да би волио да његова супруга Менсура Кадрић ради у тој институцији: “Лично бих волио да такав један инжињер, када се формира Завод за изградњу, да тамо ради, да црта урбанистичке планове. Штета је да буде референт, да издаје неке сагласности и дозволе.”

Предузете истражне радње

Оптужбе које су изнесене на 53. сједници Скупштине Брчко дистрикта нису прошле неопажено код полицијских и правосудних органа Брчко дистрикта.

Из Полиције Брчко дистрикта кажу да су предузете одређене истражне радње.

“Одмах након завршетка 53. сједнице Скупштине Брчко дистрикта БиХ (Полиција Брчко дистрикта БиХ је) формирала предмет и Тужилаштву доставила детаљну информацију о међусобним оптуживањима током сједнице о чињењу одређених незаконитих радњи појединих чланова Скупштине. С тим у вези, Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ је Полицији Брчко дистрикта БиХ доставило Наредбу за предузимање одређених истражних радњи”, наводи се у одговору редакцији Журнала.

Како су за магазин Журнал саопштили из Тужилаштва Брчко дистрикта, формиран је одговарајући спис.

“Обавјештавамо Вас да се Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ упознало са садржајем предметне комуникације са 53. сједнице Скупштине Брчко дистрикта БиХ, да је формирало одговарајући спис и да проводи потребне радње ради доношења тужилачке одлуке. У интересу поступка о предузетим и планираним истражним радњама у овом предмету Тужилаштво за сада не може јавно објавити више информација”, наведено је у одговору који потписује главни тужилац Зекерија Мујкановић.

Како су предузете истражне радње, тако се и стишао “сукоб” на релацији Кадрић-Марковић. Есед Кадрић каже како му је “жао што је себи допустио након 15 година активног бављења политиком да га неко изнервира”.

И поред тога што је јавно изрекао да су “помогли да се запосли супруга” Бранислава Марковића, што му је директно рекао “да зна коме се од посланика обратио кад се он требао запослити”, данас истиче да је, када је о запошљавању у јавним институцијама Брчко дистрикта ријеч, све регуларно: “Није ни боље ни горе него у остатку БиХ.”

Док се у брчанским скупштинским клупама воде вербални окршаји, а у јавне институције се подобни запошљавају уз помоћ страначких и породичних веза – млади из Брчког одлазе. У борби за фотеље и радна мјеста, заборавља се на наредне генерације које би требале у будућности водити Брчко.

Према неким процјенама, у посљедњих неколико година Брчко је напустило око 3.500 младих људи. На проблем одласка младих указао је и супервизор за Дистрикт Брчко Мајкл Скенлан, који је недавно заступницима у Скупштини Брчко дистрикта рекао како је “Брчко дистрикт пропустио много прилика и да је од некада енергичног привредног центра постао средина са дугачком листом ствари које јој недостају и због којих људи, а посебно млади одлазе”.

Нису само сумњива запошљавања проблем и разлог због којег млади одлазе из Брчког. Куповина гласова додјелама грантова невладиним удружењима, нетранспарентна и сумњива продаја земљишта, градње објеката без важећих дозвола уз прешутно одобравање власти, фаворизирање одређених фирми у провођењу јавних набавки – само су неке од тема о којима ће Журнал писати.

 

 

 

 

(zurnal.info)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img