Kasni legalizacija javnih i stambenih objekata u Brčkom

Iako je tehnički pregled izgrađenih objekata zakonska obaveza u Brčko distriktu je još uvek veliki broj javnih i stambenih objekata koji nisu tehnički pregledani i nemaju odobrenje za upotrebu.

Upotrebne dozvole za sve vrste građevinskih objekata u Distriktu izdaje nadležno pododeljenje Odeljenja za javnu bezbednost, koje godišnje obradi između 110 i 120 zahteva, od čega desetak zahteva bude odbijeno.

- Reklama -

– Ova oblast nije uređena, a razlozi su uglavnom ekonomske prirode. Oni koji imaju potrebu da izgrađene objekte privedu nameni podnose zahteve za tehnički prijem, a oni koji nemaju tu potrebu ili nisu u stanju da to plate i ne posežu za tim – kaže Edin Zaimović, šef Odeljenja za javnu bezbednost.

On kaže da je mnogo javnih objekata bez upotrebne dozvole, uključujući škole, sportske dvorane, a najvećim problemom smatra činjenicu da je to slučaj sa većinom puteva.

– Nastojaćemo da se završe procedure izdavanja odobrenja za upotrebu javnih objekate, u prvom redu onih koji služe za masovnija okupljanja kao što su sportske dvorane. Pokušaćemo takođe da izmenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju i građenju koje su u pripremi preciznije regulišemo obaveze vezane za tehnički prijem građevina – ističe Zaimović.

Akt o odobravanju ili odbijanju upotrebne dozvole kao i odobrenje za građenje Odeljenje za javnu bezbednost dostavlja urbanističko građevinskoj inspekciji koja ima pravo da prisustvuje tehničkom prijemu i to pravo u proseku koristi dvadeset do trideset puta godišnje.

– Prisustvujemo uglavnom tehničkom prijemu za veće i značajnije industrijske ili stambene objekte – kaže Dževdet Šahović, glavni inspektor u Inspektoratu.

On dodaje da se obično, po prijavi gradilišta od strane investitora, zaduži građevinski inspektor koji prati izvođenje radova i donosi rešenja o otklanjanju uočenih nedostataka o čemu obaveštava komisiju prilikom tehničkog prijema.

– Ukoliko zbog nedostataka ili drastičnih odstupanja od projekta nadležno Odeljenje odbije izdavanje upotrebne dozvole inspektor će zabraniti upotrebu objekta. Imali smo takvih slučajeva pre nekoliko godina kada smo donosili rešenja o zabrani i podnosili prekršajne naloge. Koristili smo i mogućnost da od Apelacione komisije tražimo ukidanje rešenja o izdavanju upotrebne dozvole kada smo nalazili da postoje velika odstupanja koja nisu unesena u projekat ili građevinski dnevnik – kaže Šahović.

On ističe da je stanje u ovoj oblasti bolje nego pre par godina, jer ima više zahteva za tehnički prijem objekata i izdavanja upotrebne dozvole bez koje se objekat ne može upisati kao nekretnina u vlasništvu.

Za stanare stambenih zgrada koje nisu dobile upotrebne dozvole ovo predstavlja veliki i teško rešiv problem. Poznavaoci ovog posla i prilika tvrde da se za javne i stambene objekte kolektivnog stanovanja rešenje ipak može naći u ponovljenim postupcima izdavanja lokacijskih uslova i odobrenja za građenje, što ponovo problem vraća na loše ekonomske prilike i nedostatak novca, pogotovo ako je neophodno raditi novu tehničku dokumentaciju.

Javno objekti bez dozvole

Upotrebnu dozvolu kao krajnji akt u građevinarstvu, koji znači da je objekat izgrađen prema standardima, sa svim odobrenjima i saglasnostima nema veliki broj javnih građevina bez obzira na period građenja. Zgrada bivšeg Šipada u kojoj se nalaze Gradska biblioteka i Inspektorat, zgrada bivšeg Instituta u koji je nakon rekonstrukcije preseljeno Odeljenje za poljoprivredu, sportska dvorana Dubrave samo su neki od javnih objekata bez upotrebne dozvole.

 

 

 

(blic.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime