Jubilej u Brčkom: Kolo srpskih sestara obilježava 30 godina rada

Kolo Srpskih sestara „Majka Jevrosima“ Brčko ove godine slavi 30 godina od obnavaljanja rada ove humanitarne organizacije. Kolo karakteriše humanitarni rad i pomoć socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

Slavojka Iljić, predsjednica Kola srpskih sestara u Brčkom, rekla je da ova organizacija ima oko četrdeset aktivnih članica, ali da im je cilj da ove godine podmlade svoje članstvo.

- Reklama -

Ona je najavila da će ove godine proslaviti i obilježiti godišnjicu rada i dodala da ova organizacija nije prestajala sa radom ni tokom ratnih dejstava ni tokom pandemije koronavirusa.

Mi smo humanitarna organizacija koja pomaže svim ljudima dobre volje, bez obzira na volju i naciju i pored humanitarnog rada, mi pomažemo sve one kojima je potrebna socijalna pomoć“, rekla ja Iljić dodavši da za redovne aktivnosti, a koje se tiču pođele humanitarnih paketa hrane, Kolo izdvaja oko 5000,00 KM po jednoj akciji.
– U tim paketima nalaze se osnovni prehrambeni artikli i hemija za jedan mjesec dana i vrijednosti je najmanje 50 KM”, naglasila je Iljić.

Ona se osvrnula i na novi Zakon o udruženjima i fondacijama Brčko distrikta rekavši da ih je dosta usporio u realizaciji projekta, a da novac za njihov rad pribavljaju od raznih donatora, kao članice Privredne komore i putem poziva koji raspiše Vlada Republike Srpske.

– Ovaj Zakon je unio pometnju u rad Kola i kao najstarije udruženje posle Crvenog krsta ne možemo se svrstati sa drugim udruženjima jer smo jedina, uz sva uvažavanja drugih, humanitarna organizacija“, rekla je Iljić.

Niko tim udruženjima neće doći i tražiti neki vid pomoći, a mi smo jedina organizacija koja svima pomaže, naglasila je Iljić.

Ona je najavila Sabor kola srpskih sestara RS koji će se organizivati u našem gradu sa ciljem promocije aktivnosti ove humanitarne organizacije.

Članica Upravnog odbora Mitra Mijailović o radu Kola kaže da se pored humanitarnog rada ova organizacija bavi i izradom ručnih etno radova, te se prodajom stiče novac za rad Kola.

„Njegujemo tradiciju srpskog naroda i osposobili smo dva razboja na kome radimo ručne radove. Radi se tkanje, veženje i pletenje i kada nakupimo tih radova napravimo izložbu koja je prodajnog karaktera i na taj način se finansiramo“, istakla je Mijailović dodavši da su krenule i sa slikanjem na staklu što do sada, prema njenim riječima, nije ni bilo.

Njegujemo i pripremanje starih srpskih jela i do sada smo imali mnogo uspjeha do sada, zaključila je Mijailović.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime