ЈП Комунално: Заштитите водоводне инсталације од смрзавања

- Реклама -

РЈ Водовод и канализација позива купце да провјере стање водоводних инсталација у свом домаћинству и да благовремено изврше заштиту интерних водоводних инсталација за чије одржавање су одговорни. Интерне водоводне инсталације чине сви цјевоводи иза главног водомјера.

У складу са Законом о комуналним дјелатностима Брчко дистрикта БиХ, корисник је дужан да кућне водоводне инсталације, водоводни прикључак и водоводне инсталације у свом домаћинству и/или на имању одржава у функционалном и исправном стању. Корисник би требало да се брине да унутрашње водоводне инсталације буду заштићене од оштећења и кварова и да увијек буду исправне, да би трајно могле да служе својој намјени.

- Реклама -

С тим у вези, корисници би требало да правовремено предузму мјере да се дио спојног вода и водомјери у водомјерном окну, као и инсталације у кући заштите од смрзавања. У зградама са више станова, власници станова су дужни да инсталације у стану одржавају у исправном стању те да спријече цурење воде у друге станове и заједничке просторије.

Да се не би током зиме суочили с трошковима које би могло да узрокује пуцање смрзнуте цијеви  интерних водоводних инсталација или водомјера, РЈ Водовод и каналиазција ЈП “Комунално Брчко” својим купцима, али и свим другим грађанима, даје сљедеће савјете:

  • Провјерити да ли су водомјерна окна добро затворена, а у случају екстремно ниских температура заштитити инсталације унутар водомјерних окана термоизолационим материјалом,  стиропором или стакленом вуном, па чак и неком старом деком. Уколико се водомјери адекватно не заштите може доћи до пуцање стакла на водомјеру, а често и оштећења комплетног водомјера усљед смрзавања воде.
  • Све водоводне цијеви које се налазе на отвореном потребно је испразнити, те испустити воду из славина у дворишту. У правилу, вода се леди у најплићим и незаштићеним дијеловима инсталација.
  • Интерне водоводне цијеви које нису на прописаној дубини, а воде до гаража и дворишних објеката који се не грију, испразнити или топлински изоловати
  • У викендицима и осталим објектима који се не користе редовно или у којима нико не станује, или ако корисник одлази на дужи пут, затворити вентил иза водомјера и испустити воду да би се спријечило смрзавање воде.
  • Пронаћи вентил иза водомјера да би на вријеме затворили доток воде у случају пуцања цијеви и на тај начини може се смањити материјалну штета.
  • Корисницима који примјете да су остали без воде савјетујемо да прво провјере стање инсталација у водомјерном окну те да покушају да окрену вентил, али никако на силу. Вентил који није могуће окренути упућује да је вода у инсталацијама у водомјерном окну залеђена.
  • Најбрже ће се одледити помоћу испаравања топле воде у затвореном окну са спуштеним поклопцем. Замрзнуте инсталације никако се не смију одлеђивати директним полијевањем топле воде преко њих, нити кориштењем отвореног пламена.

За све додатне информације на располагању је број телефона: 0800-505-07

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime