JP “Komunalno” spremno za snijeg

Iako snijeg još uvijek ne očekuju, iz JP “Komunalno” Brčko kažu da već moraju razmišljati o nepogodama koje mogu donijeti hladni i snježni zimski dani.

JP „Komunalno Brčko“ će od 15.11.2017. do 15.04.2018. godine, a na osnovu sporazuma sa JP „Putevi Brčko“ kao i važećim tehničkim propisima, normativima i standardima, održavati prohodnost puteva i ulica na području grada, od table do table Brčko. Štab zimske službe je formiran, a dežurstva kreću od sredine novembra.

- Reklama -

Riječ je o zimskom održavanju nešto više od 137 km gradskih ulica i trotoara, te oko 30 km  pješačke zone, koji će biti održavani u skladu sa sljedećim prioritetima:

  • Prioritet I – magistralni putevi, regionalni putevi, glavne gradske saobraćajnice i pješačke zone
  • Prioritet II – ulice II prioriteta, trotoari ulica I i II prioriteta, mostovi, parkovske staze i stepeništa, javne parking površine kao i pješačke staze
  • Priporitet III – ulice III prioriteta, prilazi objektima mjesnih zajednica i ostale javne saobraćajne površine.

JP „Komunalno Brčko“ obezbijedilo je dovoljne količine industrijske soli i kamenog agregata za posipanje saobraćajnica i saobraćajnih površina, te Planom održavanja prohodnosti puteva za zimski period 2017/2018 utvrdilo plan stepena pripravnosti, angažovanja vozača i raspoloživosti vozila, a ona osnovu zahtjeva iz tendera i zakonskih obaveza.

Zona prvog prioriteta u slučaju padavina mora biti u potpunosti očišćena najduže dva časa po prestanku padavina. Ulice drugog prioriteta, trotoari ulica prvog i drugog prioriteta, mostovi, parkovske staze i stepeništa kao i pješačke staze, održavaju se neprekidno, a moraju biti potpuno očišćeni u periodu od osam časova od momenta prestanka snježnih padavina. Zona trećeg prioriteta, gdje su i prilazi objektima mjesnih zajednica, mora biti potpuno očišćena u periodu od 24 časa od momenta prestanka snježnih padavina.

Ostale dionice na području Brčko distrikta BiH održavaju druga preduzeća.

Određeni dio posla i odgovornosti je i na građanima Brčko distrikta BiH, koji su u slučaju snježnih padavina, prema Zakonu o komunalnim djelatnostima, dužni da uklone snijeg i led ispred svojih kuća, zgrada i poslovnih prostora.

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime