spot_img
spot_img

Јавно предузеће Комунално Брчко у раљама политике

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Политичари у Босни и Херцеговини у јавним предузећима виде свој плијен, стављајући под контролу процесе именовања на руководеће функције, запошљавање и јавне набавке. Комунално Брчко слика је и прилика стања у јавним предузећима Босне и Херцеговине.

Национално и страначки све се дијели. Функција директора тако је припала Бошњацима, а онда су на ред дошле политичке странке. У посљедњих пет година предузеће је промијенило три директора, што је доказ да постоје одређени проблеми када су у питању кадровска рјешења. Такођер, тужбе бивших директора говоре о неуређености унутрашњих аката и процедура.

Адмир Нуковић. Нермин Рејзовић. Мирсад Ђапо три су бивша директора Јавног предузећа Комунално Брчко. Сви су смијењени, сматрају, незаконито и сви су тужили фирму на чијем су челу били. Нуковићу је пресудом исплаћено 60 хиљада марака. Рејзовић за сада има првостепену пресуду којом је утврђено да је незаконито разријешен, а Ђапо збоге незаконитог раскидања менаџерског уговора очекује првостепену пресуду и наплату око 80.000 КМ. Прије двије године у фотељу Комуналног сјео је Кемал Атић. Њега оптужују поједини дугогодишњи запосленици, на челу са Славишом Ђукићем, који ради у Комуналном преко 10 година, а тренутно је референт за планирање и уређење јавних површина.

„Увидом у документацију установили да директор је предузећа Кемал Атић завршио четврти степен високе стручне спреме 2016. године, а услов за директора је био пет година радног искуства, из чега произлази да је незаконито запослен“, наводи Ђукић, из Вијећа запосленика ЈП Комунално Брчко.

Атић одговора: „Као кандидат за директора испуњавао сам све услове предвиђене јавним конкурсом, па и услов који се односи на потребно радно искуство. У прилог томе говори и провјера инспектора рада“.

Предсједник Управног одбора Анто Илић поднио је оставку на ову функцију због, како је навео, разлога особне природе. Иначе, Илић је недавно у својству осумњиченика приведен у оквиру полицијске акције Систем, која је усмјерена на корупцију у запошљавању у Заводу за планирање, пројектовање и развој Брчко дистрикта БиХ, гдје обнаша функцију замјеника директора. Тужилаштво Дистрикта је затрпано пријавама о незаконитостима и сумњивим радњама у Комуналном.

„То су пријаве људи лаика које су или поднесене након што се нешто десило или нису довољно стручно обрађене или информације које добијамо нису довољно провјериве. Али то би такођер требало да буде сигнал да унутар тог предузећа ствари треба довести у ред. Морам рећи да до сада нисмо наилазили на елементе кривичног дјела“, каже Зекерија Мујкановић, главни тужилац Тужилаштва Брчко дистрикта БиХ.

У јавности се појавила и прича о тендерима за набавку возила у Комуналном. Експерти из ове области упозоравају – тендерска документација је незаконита. Сумња се да се овом праксом жели погодовати само једном понуђачу, повезаном са политиком.

„Свједочио сам начину на који се то ради. Дакле, дође нека цедуљица, папирић на ком је спецификација одређених услуга, одређеног возила и сл. и која параметрима наведеним на том папирићу скључује 90% других понуђача“, тврди Ђукић.

Атић поручује: „Сви тендери које предузеће расписује су јавни, транспарентни, објављени на страници Агенције за јавне набавке Босне и Херцеговине, те осигуравају једнак и недискриминирајући приступ свим понуђачима, као и правичну и активну конкуренцију“.

Међутим, ревизори су указали на потребу досљедне примјене Закона о јавним набавкама. Градоначелник Брчког Есед Кадрић (СДА) сматра оправданим све досадашње смјене директора у Комуналном. Ево како коментарише приче да је СДП приликом формирања брчанске власти након прошлогодишњих избора у расподјели политичког плијена добио ово јавно предузеће: „“СДП није био власт када је овај директор именован. Ја не знам сада. Може се само претпостављати ко на кога има какав утјецај. Кажу људи: зна се ко је чији судија или тужилац“.

Иначе, предсједник СДП-а у Брчком и савјетник градоначелника Есад Атић је амиџа тренутном директору Комуналног. У вријеме када је именован причало се да је СББ-ов, али је ова странка након прошлогодишњих избора остала у опозицији.

„Ја никад нисам био члан ниједне политичке партије и тренутно нисам члан ниједне политичке партије“, казао Кемал Атић (31.08.2021.).

Предузеће је у 2020. години исказало нето добит у износу од 1.180.314,00 КМ. Позитивна је чињеница да је Комунално Брчко финансијски стабилно, али је тешко отргнути се утиску да би ситуација била много боља да се политика не мијеша у рад овог јавног предузећа.

 

 

 

(federalna.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img