Izgradnju kružnih tokova koče regulacioni planovi

Nakon što je pre par godina kod bolnice izgrađen prvi i za sada jedini kružni tok za saobraćaj u gradu, u Brčkom se planira gradnja četiri nova kružna toka.

Javno preduzeće „Putevi“ Brčko distrikta planira da deo dobiti ostvarene u 2013. i 2014. godine u iznosu od 1,55 miliona KM uloži u nove kružne tokove, dok je deo novca prema planu poslovanja namenjen za podzemne garaže i kvalitetnije usluge na parking prostorima.

- Reklama -

-Postoji potreba za nekoliko kružnih tokova koji bi ubrzali kretanje vozila i smanjili zagađenje vazduha zbog zaustavljanja vozila. Imamo novac, a sa dobiti koju smo ostvarili u prethodnim godinama, možemo to relativno brzo uraditi nakon što se stvore preduslovi i gradnja predvidi regulacionim planovima-kaže Miroslav Miškić, direktor „Puteva“ Brčko distrikta.

Sudeći po informacijama iz Odeljenja za prostorno planiranje posao izmena i dopuna regulacionih planova neće ići tako brzo.

– Teško je reći kada će to biti završeno, jer nam ove godine ističu i Prostorni i Urbanistički plan. Rebalansom budžeta za 2016. godinu smo obezbedili novac za početak izrade ovih dokumenata, a prethodno treba uraditi i strategiju prostornog planiranja grada Brčko. Ako pogledamo praksu imamo planove koji se rade više od 10 godina i još nisu usvojeni, pa je teško reći kada će to biti – kaže Svetlana Ćivčić, šef Odeljenja za prostorno planiranje.

Prema njenim rečima za kružni tok kod „Izbora“ treba izmeniti dva važeća regulaciona plana i prilikom izrade novih planova za naselje „Klanac“ i „Kolobara 2“ predvideti mogućnost njegove izgradnje.

Slična situacija je sa kružnim tokovima planiranim na raskrsnici kod Novog Brčkog kao i Gradskog parka.

– Izrada regulacionog plana Bosnaplod je u toku i tu smo od nosioca izrade tražili da u plan unese mogućnost izgradnje kružnog toka na mestu gde se sa magistralnog puta Brčko – Bijeljina skreće u naselje Ilićka – kaže Čivčićeva.

Navodi da nema tehničkih mogućnosti da se ove godine počne sa izgradnjom kružnih tokova jer budžetom za ovu godinu tek treba predvideti pare za izradu regulacionih planova.

– Tek nakon usvajanja planova imaćemo uslove da nadležno Odeljenje provede proceduru utvrđivanja javnog interesa, da se ukoliko bude potrebno izvrši eksproprijacija i izda građevinska dozvola – pojasnila je Čivčićeva.

 

 

 

(blic.rs)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime