Изборне преваре у Брчком: Након Пеје Мендеша оптужен и Јасмин Равкић - nula49.com
spot_img
spot_img

Изборне преваре у Брчком: Након Пеје Мендеша оптужен и Јасмин Равкић

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Настављајући процесуирање изборних нерегуларности Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ подигло је оптужницу против Јасмина Равкића (34)* за трговину утицајем у изборном процесу и припремање преваре при гласању на локалним изборима 2020. године.

Он је оптужен да је Пеји Мендешу, као кандидату Хрватске сељачке странке за Скупштину Дистрикта и носиоцу страначке листе и као лицу које има друштвени и утицајни положај, учинио и обећао корист у виду прибављања докумената већег броја грађана ради пријављивања за гласање из иностранства. Он је то учинио како би му Мендеш као осуђеном лицу заузврат код надлежног суда осигурао замјену казне затвора радом за опће добро на слободи – наводи се у оптужници. Равкићу је усто стављено на терет да је стварао услове за изборну превару тако што је набавио средства и предузео другу радњу која ствара услове за непосредно учињење тог кривичног дјела.

Оптужницом потврђеном пред Основним судом Брчко дистрикта БиХ, он је оптужен за кривична дјела Давање награде или другог облика користи за трговину утицајем (из члана 376а став 1 Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ) и Припремање кривичног дјела (из члана 333 Кривичног закона). Подсјетимо, Мендеш је с тим у вези недавно такође оптужен за Припремање кривичног дјела, али и за кривично дјело Примање награде или другог облика користи за трговину утицајем (из члана 376 став 1 Кривичног закона).

*Предузимање радњи кривичног гоњења према одређеном лицу не значи да је то лице заиста и одговорно за почињење кривичног дјела. Према принципу пресумпције невиности, свако се сматра невиним за кривично дјело док се правоснажном пресудом не утврди његова кривица.

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img