Ima li gradonačelnik Milić pravni legitimitet?

Ovih dana Brčko distrikt potresa kriza vlasti koja se ne pamti još od 2004. godine. Za to su se pobrinuli mediji i političari Brčko distrikta i šire. U nedostatku argumenata, koriste se već istrošene fraze o izdaji srpskog naroda ili o želji za vlašću onih kojima je narod dao svoje povjerenje, piše infobrcko.com.

Iz cijele priče nije isključen ni Gradonačelnik Distrikta Siniša Milić kojem je skupštinska većina Brčko distrikta BiH, a na osnovu Statuta istog, dala svoje povjerenje i potvrdila njegovu nominaciju 2016. godine.

- Reklama -

Kako bismo shvatili krizu vlasti, potrebno je objasniti način funkcinisanja te vlasti, njena ovlaštenja i obaveze. Građani Brčko distrikta sva tri naroda i drugih nacionalnih manjina na lokalnim izborima biraju 31 zastupnika Skupštine Brčko distrikta BiH. Skupština distrikta je zakonodavno tijelo koje ima svoje nadležnosti i sastav. Ona odlučuje o svemu bitnom: budžetu, zakonima, sporovima i svim drugim važnim odlukama koje utiču na život građana Brčko distrikta. Jedna od bitnih zadaća Skupštine distrikta je nadzor rada Vlade Brčko distrikta i Gradonačelnika.

Kako se donose pravno ispravne odluke u Skupštini distrikta?

Sve odluke u Skupštini se donose javno, a za što je potrebna tropetinska većina zastupnika. Za neke odluke potrebna je tropetinska većina samo prisutnih zastupnika, a za one važnije odluke tropetinska većina mora predstavljati ukupan broj zastupnika, a za to je potrebno 19 zastupničkih glasova. Radi se o bitnim odlukama za naš grad uključujući i razrješenje Gradonačelnika respektujući član 59. Statuta distrikta.

Sprječavanje preglasavanja konstitutivnih naroda Distrikta

Osim tropetinske većine, a sa ciljem sprječavanja preglasavanja bilo kojeg od tri konstitutivna naroda Brčko distrikta poštujući član 33a Statuta distrikta za glasanje o važnim pitanjima, potreban je minimalni broj afirmativnih glasova jednog naroda. U Brčkom taj broj iznosi 3 zastupnička glasa za svaki konstitutivni narod. Odluke donesene bez ova tri glasa, nisu pravo ispravne, a čemu upravo svjedočimo i zbog čega se stvorila polemika u Distriktu.

Kako je došlo do aktuelne krize vlasti?

Nakon lokalnih izbora u Distriktu, 2016. godine vlast su preuzele pobjedničke stranke koje je predvodila stranka SDS s najviše osvojenih glasova na izborima. Dogovorom s koalicionim partnerima, SDS se odrekla mjesta gradonačelnika, nadajući se da će aktuelni gradonačelnik Siniša Milić iz SNSD-a ispuniti sva njihova očekivanja, prvenstveno za srpski narod, ali i sve druge narode Distrikta.

Ipak, Gradonačelnik štiti interes svih građana Distrikta, a ne samo naroda kojem pripada. 15. novembra 2016. godine od ukupno 31 poslanika Skupštine distrikta 21 poslanik – SDS-NDP (5), SNSD (4), HDZ (3), SDA (4), SBB (2), Stranke za BiH (1) i sa po jednim poslanikom turske i albanske nacionalne manjine – su izglasali gospodina Sinišu Milića za gradonačelnika Brčko distrikta. Iz sva tri konstitutivna naroda smo imali minimum koji iznosi 3 glasa. Za gradonačelnika Milića je glasalo 9 zastupnika iz srpskog naroda, 6 zastupnika iz bošnjačkog naroda i tri zastupnika iz hrvatskog naroda koji su dolazili iz HDZ-a (Ivo Filipović, Ilija Marić i Tomislav Stjepanović).

Aktuelni gradonačelnik je ovim stekao punu legitimnost i povjerenje većine građana. Do preglasavanja jednog od konstitutivnih naroda nije došlo zbog 3 glasa zastupnika HDZa. Brčko distrikt je dobio legalno izabranog gradonačelnika gospodina Sinišu Milića iz stranke SNSD.

Kada su stvari krenula krvim putem?

Međutim, početkom 2018. dolazi do, naizgled malih, ali ipak velikih promjena. Zastupnik BDP Marković Branislav prelazi u SDS, Zoran Kokanović u SP, a Tomislav Stjepanović napušta HDZ koji je do tada imao 3 skupštinska zastupnika koja su činila obavezni minimum kod izglasavanja gradonačelnika, a kasnije i svih drugih važnijih odluka u Skupštini distrikta. Odlaskom Tomislava Stjepanovića iz HDZ-a i nestajanjem Statutom određenog minimuma koji onemogućava preglasavanje jednog konstitutivnog naroda, sve važnije odluke Skupštine iz člana 33 i tačke 2 Statuta Brčko distrikta su postale upitne i nemaju pravni legitimitet.

Možemo slobodno reći da je i gradonačelnikova legitimnost upitna. Gradonačelnik Siniša Milić to dobro zna, jer se radi o magistru prava kojeg obavezuje član 52 Statuta, gdje jasno piše “Gradonačelnik je odgovoran za sprovođenje zakona Bosne i Hercegovine i Distrikta”. Pravno gledano, zbog nedostataka minimuma koji onemogućava preglasavanje, Vlada Brčko distrikta i Gradonačelnik više nemaju mogućnost donositi pravno ispravne odluke u interesu svih, a pogotovo ne u interesu hrvatskog naroda kojem je ukinut instrument zaštite pri donošenju odluka.

Šta je cilj uključivanja protagonista koji s ovim nemaju nikakve veze?

Uključivanjem u krizu Mladena Bosića i Milana Purića iz SDSa, mediji su namjerno ili ne u cijelu priču uključili protagoniste koji sa legitimitetom Skupštine nemaju nikakve veze. Mladen Bosić i Milan Purić ne mogu tražiti smjenu Gradonačelnika, jer za to nemaju ovlasti, što oni sami i tvrde. Mladen Bosić je iskusan političar s dugim diplomatskim stažom i sigurno je da takav propust ne bi nikada napravio.

Postavlja se pitanje kako dalje?

Pravno, stvar je vrlo jednostavna. Politika je stvar kompromisa i kao takva traži praktična rješenja koja su u skladu sa Statutom Distrikta. Jednostavno treba odgovoriti na pitanje da li aktuelni Gradonačelnik ima na svojoj strani tri hrvatska glasa koji mu omogućavaju legitimiteti ili ne? Ako nema, gospodin Siniša Milić mora odmah vratiti svoj mandat Skupštini koja će odabrati novog gradonačelnika iza kojeg će stati 21 zastupnik.

Naravno, među njima moramo imati po tri glasa iz svakog naroda, jer u protivnom slijedi kontinuirana kriza koja nije u interesu građana distrikta. Prije stupanja na dužnost, svi javni zvaničnici polažu zakletvu iz Statuta Distrikta, a koju trebaju respektovati svi, a pogotovo Gradonačelnik a koja glasi:”Svečano se zaklinjem/izjavljujem da ću savjesno obavljati dužnosti koje su mi povjerene i da ću se pridržavati Ustava i zakona Bosne i Hercegovine, odluka Arbitražnog tribunala za Brčko, Statuta i zakona Brčko distrikta i da ću štititi interese Brčko distrikta kao i jednakost i slobode svih građana Brčko distrikta”.

Vrijeme političkih spletki i medijskih manipulacija su iza nas. Poruka za Gradonačelnika i zastupnike svih naroda i nacionalnih manjina je jednostavna: odaberite svoju stranu, javno recite sa kime ste u koaliciji i “postupite po zakonu”. Sve ostalo vas diskredituje i stavlja izvan zakona i protiv je volje građana distrikta.

 

 

 

 

 

 

 

(infobrcko.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime