spot_img
spot_img

Ибрахим Шадић демантује НиП

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

На адресу наше редакције данас је стигао демант на јуче објављено саопштење Народа и правде Брчко дистрикта.

У складу са добром новинарском праксом, овај демант објављујемо у цјелости, без измјена:

Дана 21.12.2021. године на вашем порталу објављен је текст под насловом „НИП писао супервизору: Сукоби интереса свуда у Брчко дистрикту“.

Аутор текста је навео одређене чињенице, али је уједно многе важне чињенице заборавио или намјерно изоставио, то му не смета. Мали је ово град и релације су углавном познате. Устрајати у свом послу и шутјети је најбољи одговор на клевету.

Наиме, објављени текст је крање малициозан и злонамјеран етикетирајући мене лично и чланове моје породице, узгред поменуте су формално и друге особе да не би било превише очигледно, шта је крајњи циљ и смисао овог сатиричног текста, а све стављајући у фокус избор и именовање конкурсне процедуре у току, која се односи на избор и именовање Главног ревизора Брчко дистрика БиХ.

За Главног ревизора су се пријавила само два (2) кандидата, можа се не зна, што је јавно објављено на страници Скупштине Брчко дистрикта БиХ, а поред опћих услова, треба имати цертификат овлаштеног ревизора и најмање 10 година искуства у струци.

Новинар који има аргументе и доказе нема потребу да од свог текста прави политички или маркетиншки памфлет. У таквим текстовима нема мјеста за сумње и упитнике. То би био неупитан знак да текст не нуди одговоре, већ поставља питања. Медији морају поштовати прво правило професије и објављивати тачне, истините и провјерене информације.

Због тога, треба да чине све да добију информацију од „друге стране“ како би на објективан начин у својој причи представили поменуте актере. Циљ овог текста је изазивање негативног става према одређеној особи према којој се исказује лични анимозитет, покушај нарушавања угледа у јавности, јер поставља се логично питање због чега се управо сада истичу ове чињенице.

Очигледно се оваквим текстовима врши политички утицај на одређене јавне конкурсе који су у току, доводећи одређене тривијалне чињенице у везу, нарочито нешто што је правно потпуно јасно, а потпуно занемарујући лични и професионални рад кандидата који учествују у одређеним јавним конкурсним процедурама.

С обзиром да је конкурс јаван, кандидат мора имати најмање факултет и цертификат овлаштеног ревизора. На овакав начин покушава се вршити политички притисак одређене интересне скупине на избор по њима фаворизираног кандидата.

Вјероватно с циљем да се збуни народ и искаже лажно моралисање помињу се одређени дијелови из Закон о спречавању сукоба интереса у институцијама Брчко дистрикта БиХ, а занемарују релевантне одредбе истог закона и то:

Члан 2

Поједини изрази употријебљени у овом закону имају слиједеће значење:

ф) „члан уже породице“ је брачни и ванбрачни друг, усвојитељ, усвојеник, дијете,
мајка и отац носиоца јавне функције, односно лице према коме носилац јавне
функције има обавезу издржавања.

Члан 11
(Забрана дјеловања у случају сукоба интереса)

(3) У случају из ставова 1 и 2 носилац јавне функције изузеће се од свих службених радњи, учешћа у расправи, гласања и одлучивања и образложити разлоге изузећа.

Према томе, нема било каквог правног основа или било какав разлог који би могао упућивати на сукоб интереса било којег члана Владе.

Оваквим поступањем се ствара сумња на потенцијални сукоб интереса у будућности, уколико дође до одређених именовања, с циљем да се у јавности створи перцепција односно основана сумња да би приликом одлучивања у будућности главни ревизор могао имати сукоб интереса. Због тога, законодавац је прописао могућност изузећа од подузимања службених радњи и апсолутно нема сукоба интереса.

У овом тексту намјерно није поменуто да има ревизора чији су брачни партнери такођер чланови управних одбора, али то није интересантно, јер се зна да се у таквој ситуацији примјењује институт изузећа од подузимања службених радњи.

Дакле, законодавац је прописао обавезно изузеће од подузимања радњи кад су блиски сродници у питању као повезана лица, како то закон прописује.

Према томе, апсолутно нема било каквог сукоба интереса.

Прије би рекао умјесто сукоба интереса постоји интерес сукоба за фаворизирање других кандидата по жељи интересно повезане и организиране скупине и скупљање јефтиних политичких поена помињањем мене и чланова моје породице, с циљем изазивања негативног става људи према мени и мојој породици.

То је само добар покушај, великој већини људи је потпуно јасно о чему се овдје ради.

Због оваквог малициозног текста, по принципу „чуо сам“ и „сумња се“, на моје лично изненађење, нисам то никад очекивао од потписника овог текста, јер се дуго познајемо, сада се немеће логично питање: Да ли се заступник госп. Булчевић Дамир изузео писмено од поступања, а нарочито гласања, када јавно и на сједницама коментарише рад ЈЗУ „Здравствени центар Брчко“ у којој му је запослена супруга, „као члан уже породице“? Узгред, чуо сам ја свашта, али нећу то испричати јавно, изазвао би панику код неких.

Ово је мали град и добро се познајемо, доста тога се зна, жалосно је што се неко представља на другачији начин, добро знамо све чињенице из прошлости, а народ то све зна.

Ради свега наведеног, позивам Вас да одмах објавите ово реаговање и ваше наводе демантујете, јер ћу у супротном бити присиљен потражити судску заштиту и друге на закону засноване мјере.

С поштовањем,
У Брчком, 22.12.2021. године

Шадић Ибрахим

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img