Humanitarna akcija “Čep za hendikep” i dalje traje (VIDEO)

Udruženje “Anđeli” iz brčanskog naselja Krepšić pokrenulo je humanitarnu akciju “Čep za hendikep”, u cilju podizanja ekološke i humanitarne svijesti.

Brčaci već nekoliko mjeseci propisno odlažu čepove od plastičnih boca, a prihod od prodaje biće usmjeren u humanitarne svrhe.

- Reklama -

Akcija “Čep za hendikep” pokrenula je učenike brčanskih osnovnih i srednjih škola. Gimanzijalci ističu jednostavnost akcije, jer svi svakodnevno koriste plastičnu ambalažu, javlja RTRS.

“Mi možemo vrlo lako da te flašice i čepove upotrijebimo, da nekome pomognemo, a naše malo nekome znači mnogo. Tih naših dvije sekunde, ako odvojimo da stavimo taj čep u neku kantu, nekome će dosta pomoći”, istakla je učenica Gimnazije “Vaso Pelagić” Brčko Milica Vasić.

“Odaziv je velik, obzirom da učenici svaki dan piju veliki broj sokova, neki su čak donosili i od kuće, kako profesori, tako i učenici”, dodala je takođe učenica Gimnazije “Vaso Pelagić” Brčko Amina Čeličković.

Profesori i nastavnici ličnim primjerom pokazuju da bi pomoć drugima i briga o životnoj sredini trebalo da bude životna svakodnevica.

“Mladi se uglavnom ugledaju na starije, pogotovo na nas koji smo svakodnevno tu i naša funkcija je pored obrazovne, i vaspitna, i najveći učinak mi postižemo primjerom”, naglasila je profesorica Anka Simeunović.

Akciju su podržala i druga udruženja iz Brčkog. Akcija se već proširila na Ugljevik i Šamac.

“Naš cilj i ono što mi vidimo u svemu tome je da djeca, ali i sami roditelji, sakupljajući te čepove u stvari shvate kolika je i ekološka, ali i ona najvažnija, humana strana te akcije”, izjavio je Željko Lazarević iz Udruženja “Beba više”.

U Udruženju “Anđeli” ističu da akcijom žele pomoći osobama sa invaliditetom. Cilj im je, kažu, uključiti sve gradove u zemlji.

“S tim novcem mi ćemo kupiti ortopedska pomagala za osobe sa invaliditetom. Do sada smo skupili 300 maraka”, rekla je Zorica Pedić iz Udruženja “Anđeli”

Masa od jednog kilograma sadrži u prosjeku 500 plastičnih čepova, čija je tržišna vrijednost 0,7 konvertibilnih maraka. Sva plastična ambalaža sakupljena na ovaj način ići će u proces reciklaže.

Pogledajte video prilog RTRS-a:

 

 

(rtrs.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime