Hoće li zapošljavanje u javnim institucijama u Brčkom konačno biti uređeno?

Nedavni zajednički istup predstavnika opozicionih stranaka koje djeluju u brčanskom Parlamentu i njihov zahtjev za promjene zakona, a u smislu transparentnijeg zapošljavanja u javnim institucijama, za čelnike vlasti distrikta je preslikavanje već pripremljenog.

“Cijelu inicijativu vidim kao podršku opozicije onome što je brčanska Vlada zajedno sa nama i “Sigma” organizacijom, kao konsultantom EU, već uveliko započela kroz pripremu novog Zakona o državnoj službi. U okviru tog zakona, primjerice se predviđa da se intervjuisanje kandidata vrši uz video snimanje, te da prijave, odnosno urađeni testovi, budu označeni šifrom, bez imena i prezimena kandidata koji konkurišu”, naglasio je predsjednik Skupštine distrikta, Siniša Milić.

- Reklama -

Ovakvim promjenama se postiže cilj zakona, a to je nepristrasnost u ocjenjivanju kandidata, a tu je i niz drugih odredbi koje će preciznije biti obuhvaćene podzakonskim aktima.

“Svakako da će se tražiti najbolja rješenja pa i iz zemalja okruženja, te Evropske unije, kako bismo oblast zapošljavanja u javnim institucijama učinili što objektivnim i transparentnijim”, kaže Milić.

Ono što će u ovom trenutku ostati nedorečeno je princip transparentnijeg zapošljavanja i u Javnim preduzećima Distrikta.

“Tu ćemo takođe morati, možda i na osnovu rješenja koja se u pogledu transparentnosti usvoje, kad je riječ o zapošljavanju u javnim službama, poboljšati transparentnost zapošljavanja i u brčanskim javnim preduzećima”, akcentovao je Milić.

Potrebno je, smatraju u vladajućoj koaliciji, zapitati se zašto baš u ovom trenutku, kada je zakon u proceduri, to pitanje pokreće opzicija.

“Čini mi se sasvim logičnim pitanje, zašto ovu oblast neki od zastupnika nisu pokretali dok su bili u poziciji, već su ga se sjetili sada kad djeluju iz opozicije”, ističe Siniša Milić.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime