Hoće li Brčko dobiti registar zaposlenih u javnom sektoru?

Vlada distrikta Brčko razmatraće na prvoj narednoj sjednici inicijativu gradonačelnika Siniše Milića za uspostavljanje registra zaposlenih u javnom sektoru i o njihovim primanjima.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić rekao je Srni da je ideja da se na jednom mjestu nađu imena svih zaposlenih u javnom sektoru, zajedno sa svim primanjima, kao što su, primanja po osnovu članstva u nekim komisijama ili je riječ o zaposlenima u javnim preduzećima i ustanovama koji su istovremeno i poslanici u Skupštini.

Milić je istakao da će ovo važno radi pravljenja jedinstvene baze podataka o broju zaposlenih, te da će registar biti dostupan građanima putem interneta.

“Ovo je važno i radi transparentnijeg korištenja budžetskih sredstava za lična primanja zaposlenih u organima javne uprave, institucijama, javnim preduzećima, zavodima i fondovima Brčko distrikta, kao i kontrolnih mehanizama trošenja javnih sredstava u segmentu zapošljavanja”, rekao je Milić.

On je dodao da se građanima na ovaj način pruža važan dio informacija potrebnih za formiranje njihovog političkog mišljenja i stava.

Milić je najavio da će odluka o uspostavi registra biti upućena na saglasnost Skupštini distrikta zbog potrebe da budu obuhvaćeni i zaposleni u javnim preduzećima i drugim pravnim licima koje formira distrikt, kao i imenovana lica.

On očekuje da Skupština ovaj put podrži prijedlog za uspostavu registra primanja, podsjetivšo da je ranije odbijen prijedlog da se ukine pravo na istovremeno primanje plate u javnim preduzećima i poslaničkog paušala.

 

 

 

(srna)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime