spot_img
spot_img

Група “Транспарентно”: Непознато како се додјељује 1.450.000,00 КМ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Протеклих 10 година свједоци смо низа негативних појава у трошењу јавног новца када је Брчко дистрикт БиХ у питању у области финансирања рада организација цивилног друштва. Фамозни појам „грант“ којим се финансирао рад организација цивилног друштва из средстава додијељених од стране посланика локалне Скупштине изазвао је пажњу бројних организација и институција.

Не мали број истрага и чак и хапшења десио се у области додјеле средстава на овај начин. Наиме, додјела средстава путем гранта није била уређена у погледу повлачења нити правдања средстава што је остављао простор за огромне малверзације приликом одобравања средстава од посланика али и самог правдања. Незадовољство овим видом финансирања организација цивилног друштва је расло из дана у дан и довело до покретања грађанских иницијатива усмјерених на захтјевање да се поступак укине. Поред овог вида финансирања путем кога су додјељивања вишемилионска средства организације цивилног друштва су имале могућност да средства за рад добију и путем јавних позива. Међутим, обзиром да су се знатно већа средства могла добити путем грантова него пројеката – интерес за аплицирање за пројекте био је мали. Тада је постојало чак 770 организација цивилног друштва у Брчко дистрикту од којих је знатан број основан само да би добили грант, а након реализације гранта престало би њихово дјеловање.

Грађанска иницијатива у склопу групе „Транспарентно финансирање непрофитних организација из буџета Брчко дистрикта“ (у наставку текста Група) основана је са циљем да ради на активностима рјешавања овог проблема. У сарадњи са ОХР-ом, заједничким иницијативама уз подршку грађана који су препознали проблем који је Група алармирала о начину додјеле јавног новца, утицало се на измјене Закона о буџету и Закона о удружењима и фондацијама Брчко дистрикта, те су грантови укинути као начин додјеле средстава из локалног Буџета.

Уведен је нови начин додјеле средстава за организације цивилног друштва кроз аплицирање на јавни позив – позив за финансирање и суфинансирање програма односно пројеката удружења грађана, фондација, правних и физичких лица у Брчко дистрикту БиХ. Пракса се почела примјењивати од 2021. године. Иако је на самом почетку израде правилника о додјели средстава и апликационих форми укључен цивилни сектор, форме које су тим путем предложене нису усвојене и израђене су нове без консултација са организацијама цивилног друштва. Организације цивилног друштва су почела добијати финансијска средства искључиво путем аплицирања на Јавне позиве које објаве Одјељења Владе Брчко дистрикта. Удружења која су до тада добијала средства кроз грантова без писања пројеката, нашла су се у проблемима те су постепено почела да се гасе јер нови начин истима није одговарао.

Израђени Правилник о додјели средстава за финасирање програма, односно пројеката од јавног интереса направио је знатан помак у додјели средстава, али исти и даље има огромне мањкавости. Највећи проблем који се тренутно у истом издваја је што не постоји јасна бодовна скала оцјењивања пројеката односно програма те комисија за додјелу може да одлучује по свом нахођењу. Правилник о додјели средстава донација не садржи битан елемент – бодовну скалу. Група сматра да је неопходно да Влада Брчко дистрикта уз сваки Јавни позив обавезно објављује Правилник са јасном Бодовном скалом за оцјењивање пројеката односно програма како би процес додјеле средстава био – транспарентан, објективан и недискриминирајући. Још једна недостатака самог Правилника је и да сва Одјељења Владе Брчко дистрикта различито тумаче исти. То се може видјети кроз чињеницу да једно одјељење дозвољава аплицирање на јвни позив једино уколико се нема активан пројекат из локалног буџета. Друго одјељење дозвољава аплицирање са више пројеката у оквиру једног јавног позива али се не смије имати активан пројект у другим одјељењима. Треће одјељење не примјењује ништа од наведеног, односно може се свако пријавити без обзира да ли има или нема пројекте у другим одјељењима.

Новим Законом о буџету предвиђено је да свако одјељење мора у року од 15 дана од дана усвајања Буџета Брчко дистрикта БиХ да изради и објави план расписивања јавних позива за додјелу средстава за организације цивилног друштва. У току 2022. године од 5 одјељења која врше додјелу средстава само 2 су објавила план, али се истог нису придржавала што је додатно отежало повлачење јавних средстава намијењених организацијама цивилног друштва.

Одјељење за привредни развој, спорт и културу Брчко дистрикта крајем 2021. године расписује јавни позив за додјелу донација. Термин „донације“ се увео као вид подршке за редован рад спортских колектива. Додјела донација је такође неуређена област додјеле јавних средстава за организације цивилног друштва. Правилник о додјели донација није доступан јавности. Неколико објављених јавних позива за донације је поништено обзиром на притисак јавности због неуређености области. Године 2022. термин донације се уводи у Законске оквире и пролази прво читање. Иницијатива у оквиру Групе је да се изради Правилник о додјели донација за организације цивилног друштва са јасном бодовном скалом. На основу ње спортски колективи и културно – умјетничка друштва би унапријед могли израчунати износ средстава који могу добити за реализацију планираних активности. Циљ иницијативе је да додјела средстава буде објективна за све спортске клубове и да Комисија за додјелу средстава не додјељује иста по свом личном нахођењу.

Група и сви грађани Брчко дистрикта БиХ свјесни су чињенице да треба радити на побољшању спорта у Брчком, јер имамо ситуацију да се из Буџета Брчко дистрикта издвајају огромне количине новца за финансирање спорта, а знатан број спортских клубова са богатом историјом је престао да ради са омладинским селекцијама или се у потпуности угасио.

Анализа буџета за додјелу средстава непрофитним организацијама 2022. у односу на 2021. годину показала је да се за НВО годишње издваја преко 5 милиона КМ. Укупан износ текућих донација приближно је једнак износу буџета већине општина у БиХ. Упркос томе, организације цивилног друштва исказују своје незадовољство и питају се гдје одлази новац који се, очигледно, троши нетранспарентно, јер резултати подржаних активности нису видљиви.

Јавни позив за додјелу донација за непрофитне организације из области спорта и културе отворен је до 30.11.2022. године, а за те сврхе предвиђено је 1.450.000,00 КМ. Начин додјеле средстава није познат јавности.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img