spot_img
spot_img

Градоначелник са сарадницима обишао насеље Прутаче

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Градоначелник Брчко дистрикта БиХ Есед Кадрић данас је с представницима Владе, јавних предузећа и Полиције Брчко дистрикта БиХ посјетио алтернативно насеље Прутаче и упознао се с потешкоћама са којима се суочавају мјештани овог насеља.

Градоначелник је казао да проблеме треба под хитно ријешити како би се побољшао стандард живота у овом насељу.

“У насељу Прутаче налази се највећа концентрација ромске популације и практично имамо једно неуређено насеље гдје се чини велики број кривичних дјела, гдје дјеца не похађају наставу, немамо изграђену инфраструктуру. Такођер, имамо ситуацију гдје се нелегално користе и објекти гдје је тешко извршити контролу оних који свакодневно пристижу на ово подручје, вјероватно мотивисани добрим социјалним давањима у Дистрикту. Влада у предстојећем периоду настојати ће рјешавати ургентна питања која се тичу овог насеља, попут чишћења канализационих канала, санирања објекта школе и стварања законских претпоставки с циљем побољшања стандарда живота на Прутачама”, казао је Кадрић.

Он је истакао да се створила и идеја да се давање дјечијег доплатка веже за обавезност похађања наставе, јер, како је казао, велики број дјеце ромске националности не похађа наставу, а да родитељи истовремено у њихово име остварују право на дјечији доплатак.

Шефица Одјељења за расељена лица, избјеглице и стамбена питања Владе Брчко дистрикта БиХ Љубица Илић приликом посјете истакла је значајност пројекта за расељене особе (ЦЕБ) који је тренутно у фази идејног рјешења и који би се требао спроводити у свих шест алтернативних насеља која егзистирају на подручју Дистрикта.

“План овога пројекта је изградња двије зграде са 60 станова. Према условима живота Прутаче су најалармантније и кроз тај пројекат планирано је да се ријеши проблем расељених особа. Лица која су до 2012. доселила на Прутаче сматрати ће се расељеним особама и они ће имати право на смјештај. На Прутачама егзистира највећи број ромских породица тако да ће највише они и бити ситуирани. Сва остала ромска популација на Прутачама која неће спадати у ЦЕБ пројекат рјешавати ће се кроз друге пројекте“, казала је Илић подсјечајући да Одјељење проводи пројекте и са Министарством за људска права и избјеглице БиХ и да се тренутно пет кућа приводи крају.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img