Gradonačelnik Milić traži od JP “Komunalno” objašnjenje za obračun martovskih računa

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić zatražio je od direktora Javnog preduzeća “Komunalno Brčko” objašnjenje za obračun potrošnje električne energije za domaćinstva u mjesecu martu, jer su iznosi računa znatno veći u odnosu na prethodni mjesec.

Milić je rekao da Krizni štab nije razmatrao ni dopustio način na koji je urađen obračun potrošnje struje i vode.

“Odgovornost jeste na onima koji su donijeli takvu odluku, ukoliko se utvrdi da je riječ o kršenju propisa. Krizni štab je donio naredbu o tome da je zabranjeno kretanje i okupljanje tri i više lica i ništa izvan toga”, pojasnio je Milić u izjavi za novinare.

Iz Javnog preduzeća “Komunalno Brčko” saopštili su da nisu bili u prilici da u cjelosti izvrši očitanje potrošnje struje za mart za sve kupce zbog, kako su naveli, naredbi Kriznog štaba o ograničenju kretanja, zabrani okupljanja tri i više lica, te zbog nedostatka informacija u kojim domovima su osobe u izolaciji, kao i zbog zaštite radnika od eventualne zaraze virusom korona na terenu.

Oni su naveli da je obračun potrošnje kod kupaca kod kojih nije urađeno očitanje urađen u skladu sa zakonom.

“Zaduženje kupaca vode za mart ove godine izvršeno je na osnovu potrošnje za februar iste godine, a električne energije na osnovu potrošnje domaćinstava u martu prošle godine. Firmama i lokalima, kojima je zabranjen rad zbog pandemije virusa korona, obračun je izvršen na isti način kao i za domaćinstva, uz umanjene od 50 odsto”, saopšteno je iz JP “Komunalno Brčko”.

Prema njihovim riječima, potrošnja struje za mart ove godine veća je za 7,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine, te da je od petka, 24. aprila, počelo očitavanje potrošnje električne energije i vode kao i da će sve nepravilnosti biti ispravljene sa narednim obračunom potrošnje.

Iz ovog preduzeća pozvali su građane da izvrše reklamacije putem besplatne info linije, e maila ili lično u preduzeću na šalteru za te namjene.

Dragan Matijević, građanin Brčkog, rekao je novinarima da je nepravilnosti prijavio Javnom komunalnom preduzeću, ali i Inspektoratu, Policiji i Udruženju potrošača Brčko distrikta, jer je martovski iznos njegovog račun za potrošnju električne energije za 20 odsto veći u odnosu na februarski.

“Fakturisali su nam nešto što nisu isporučili i to po skupljoj cijeni struje. A, mi to tek sada trošimo. Pitam odgovorne ljude u komunalnom preduzeću kako je moguće da vam korona nije smetala da dostavite račune, a smetala vam je da očitate struju”, pitao je Matijević.

On je dodao da mu se javilo mnogo ljudi sa istim problemom, te da su mu rekli da je na isti način obračunata potrošnja električne energije i u martu prošle godine.

Na zahtjev građana i poslanika Skupština Distrikta će u srijedu, 29. aprila, razmatrati informaciju o tome kako je došlo do ovakvog obračuna potrošnje električne energije i vode.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime