Gradonačelnici Brčkog i Samsuna održali Zoom sastanak

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić i gradonačelnik Samsuna u Republici Turskoj Mustafa Demir, koji su nedavno stupili na čelne funkcije koje obnašaju, održali su danas Zoom sastanak prilikom čega su iskoristili priliku za upoznavanje te obnovili teme koje su od značaja za međusobnu saradnju, obzirom da se radi o gradovima pobratimima.

„Veze između naša dva grada traju od 2012. godine. Izuzetno mi je zadovoljstvo što imamo priliku da se na ovaj način upoznamo. Nadam se da ćemo nastaviti dobre odnose koje imamo, te obogatiti našu saradnju kroz kratkoročne i dugoročne projekte u oblastima privrede, kulture, umjetnosti, nauke i drugim važnim segmentima života“, rekao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić.

- Reklama -

On je naglasio da su sa gradonačelnikom Samsuna dogovorene uzajamne posjete kao i uvezivanje privrednika dva grada. Obzirom da se Brčko distrikt BiH, kao i ostatak svijeta suočava sa problemom pandemije korona virusa, ovo je takođe bila nezaobilazna tema razgovora, kojem je prisustvovao i ambasador BiH u Turskoj, NJ. E. Adis Alagić.

Gradovi pobratimi pružaju priliku za pospješivanje prijateljskih odnosa i iskustava između naroda i kultura stoga će ova saradnja, nakon nastupnih razgovora, biti intenzivnija.

Provincija Samsun se nalazi na velikoj raskrsnici međudržavnih puteva, predstavlja vrata Turske prema Rusiji i Ukrajini i najveća je turska luka na Crnom moru, stoga ima slične pogodnosti za razvoj i prosperitet kao i Brčko distrikt BiH, čiji je geografski položaj vrlo povoljan i nalazi se na samoj granici sa Republikom Hrvatskom, a u blizini granice sa Republikom Srbijom.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime