Gradnja auto-puta Sarajevo-Beograd: Konačna verzija trase kroz Brčko još uvijek nepoznata - nula49.com
spot_img
spot_img

Gradnja auto-puta Sarajevo-Beograd: Konačna verzija trase kroz Brčko još uvijek nepoznata

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Nakon što je tokom protekle sedmice potpisan ugovor za izgradnju dionice Brčko – Bijeljina budućeg autoputa Sarajevo – Beograd, ponovo je aktuelizovano pitanje trase kroz Brčko distrikt.

Dok u zavodu za planiranje tvrde da će to biti odlučeno narednih mjeseci, u Vladi Distrikta smatraju da se tome pristupilo neodgovorno.

Potpisivanje ugovora o izgradnji 17 kilometara dionice auto-puta od Bijeljine do Brčkog unijelo je optimizam među građane distrikta koji se nadaju skoroj izgradnji auto-puta. Trasu do kontaktne tačke u Brčkom gradiće konzorcijum kineskih kompanija La Gang, a vrijednost radova je preko 346 miliona KM.

“Očekujemo da ćemo u narednih nekoliko mjeseci sprovesti sve procedure kako bi završili i finansijske procedure, kako bi krenli u građenje. Obaveza kineskog investitora je i projektovanje na ovoj dionici puta”, kaže Nedeljko Ćorić, v. d. direktora “Autoputeva RS”.

Điang Dž, predstavnik konzorcijuma kineskih kompanija “La Gang” kaže da su dvije podružnice su kao konzorcijum potpisale ovaj komercijalni ugovor, te da se raduje budućoj saradnji.

Kada je riječ o auto-putu kroz Brčko Distrikt, konačna verzija trase još nije donijeta. Iz Zavoda za planiranje najavljuju da će to biti završeno narednih mjeseci.

“Mi smo definisali konačan prijedlog, on je upućen nadležnom odjeljenju i odjeljenje je nas prije tri dala informisalo da nema primjedbi na taj concept. Ja se nadam da će do kraja mjeseca skupština da usvoji to, kaže Ismed Dedeić, direktor Zavoda za planiranje i projektovanje.

Još nije poznato ko će finansirati ovaj projekat i kada bi mogli početi konkretni radovi. S druge strane, iz Vlade Distrikta nisu zadovoljni dinamikom odlučivanja.

“Mi smo imali situaciju u kojoj za ovako važne kapitalne projekte nismo obavljali ni minimum konsultacija koje smo trebali da imamo. Prije nego što bismo išli dalje kao najvažniji infrastrukturni projekat došao je u neku vrstu ćorsokaka”, ističe šef Odjeljenja za javne poslove u Vladi Brčko distrikta Ratko Stjepanović.

Dok se čeka konačna verzija trase kroz distrikt, nadležni u Republici Srpskoj planiraju da radovi na ovoj relaciji budu završeni za pet godina.

“Mi očekujemo da, kako god se stvari odvijale, da ćemo u narednih četiri do pet godina imati završenu trasu na ovim relacijama. Dogovoren je put od Prijedora do Banjaluke”, dodaje Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Početak izgradnje dionice Tuzla-Brčko-Orašje najavljen je za drugu polovinu godine. Luka Brčko, koja je veoma bitna za razvoj bh. ekonomije, realizacijom ovog infrastrukturnog projekta povezala bi se s Međunarodnim aerodromom Tuzla kao i sa Zeničko-dobojskim kantonom, što bi trebalo doniejti broje benefite.

 

 

 

 

(bhrt.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img