Forum žena PDP Brčko: Inicijativa za formiranje Alimentacionog fonda i Pink parkinga

Danas je u prostorijama Partije demokratskog progresa Brčko održana pres konferencija povodom aktivnosti u okviru priprema inicijative za formiranje Alimentacionog fonda Brčko distrikta i aktuelizacije teme povodom pokrenute akcije „Pink parking“ besplatnog parkinga za oboljele od karcinoma.

Na konferenciji su se obratile predsjednica Foruma žena PDP Brčko Mirjana Ristanić i potpredsjednica Sandra Dobrijević.

- Reklama -

„U skladu sa Porodičnim zakonom Brčko distrikta BiH roditelji su dužni izdržavati maloljetno dijete, takođe i prema Krivičnom zakonu BD ko izbjegava davanje izdržavanja za lice koje je na osnovu izvršne sudske odluke ili izvršne nagodbe sklopljene pred drugim nadležnim organom dužan izdržavati, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine, ali je teško dokazivo izbjegavanje plaćanja“, rekla je Mirjana Ristanić, predsjednica Foruma žena PDP Brčko.

Naglasila je da problem nastaje kod praćenja neizvršavanja zakonskih obaveza i samim tim dolazi i do neizvršavanja sudskih presuda, a sve iz razloga jer nemamo Sistem koji prati naplativost alimentacije što dovoljno govori koliko je bitno da se problem konačno riješi.

„Nevjerovatna je činjenica da se institucije Brčko distrikta BiH ne brinu o svojim najmlađim stanovnicima – djeci, jer neizvršenje sudskih presuda za izdržavanje djece direktno utiče na stepen siromaštva i marginalizacije u društvu kao i jednake mogućnosti sve djece“ istakla je Ristanićka.

„ PDP Brčko će uputiti inicijativu za formiranje Alimentacionog fonda Brčko distrikta BiH, te da se u Programu rada Vlade Brčko distrikta BiH za 2021.godini uvrsti prijedlog i izrada Zakona o alimentacionom fondu, a da Vlada predloži Skupštini Brčko distrikta na dalje razmatranje i usvajanje“, zaključila je Mirjana Ristanić.

Sandra Dobrijević, potpredsjednica Foruma žena PDP Brčko podsjetila je da je Forum žena još u martu ove godine pokrenuo inicijativu simboličnog naziva „Pink parking“, analogno pink trakicama kao simbolu podrše oboljelima od karcinoma dojke.

Riječ je o obezbjeđivanju besplatnih parking mjesta za sve oboljele od karcinoma dojke (i karcinoma uopšte).

„ S obzirom da do sada nismo dobili pozitivnu povratnu informaciji od nadležnog preduzeća JP Putevi, mi ćemo opet aktuelizirati temu da se za oboljele od karcinoma obezbjede beplatna tri parking mjesta“, rekla je Sandra Dobrijević.

Dobrijevićka je naglasila da PDP Brčko neće odustati od inicijative, i da za grad kao što je Brčko distrikt par parking mjesta obojenih u pink boju je zaista simboličan gest, a time bismo bili prvi primjer te pozitivne prakse u regiji.

„Pokazali bismo da cijele godine vodimo brigu o ovoj jako osjetljivoj kategoriji ljudi, kako bi nesmetano obavljali svakodnevne aktivnosti“, zaključila je Dobrijević.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime