spot_img
spot_img

Формиран предмет: Хоће ли ико одговарати за запошљавање осуђених за кривична дјела у Основном суду?

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Канцеларија дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета БиХ по службеној дужности регистровала је предмет након што су медији објавили информације да је у Основном суду Брчко дистрикта запослено неколико особа које су раније осуђиване за различита кривична дјела, потврђено је за Ослобођење из КДТ-а.

– У складу са члановима 70. и 71. Закона о ВСТС-у БиХ, Канцеларија не може пружити више информација, наводи се у писаном одговору КДТ-а.

Подсјетимо, у Основном суду Брчко дистрикта као асистент оператера ради Вања Оршулић. Она је као бивша упосленица Одјељења за стручне и административне послове Владе Брчко дистрикта пресудом Основног суда, гдје је у међувремену запослена, осуђена 2010. на условну казну од двије године затвора због проневјере у служби и фалсификовања службене исправе.

У Суду раде и два судска извршитеља који су осуђени. Бранко Панчић је пресудом Окружног суда у Бањој Луци осуђен на годину условног затвора у случају Балкан Инвестмент банка. Против њега је потврђена оптужница Републичког јавног тужилаштва РС-а које га је оптужило за злоупотребе овлаштења у привреди, мјесец прије него што је запослен на мјесто судског извршитеља. Марко Вуковић осуђен је на три мјесеца затвора, а признао је кривично дјело насиље у породици. Казна затвора му је замијењена радом за опште добро на слободи од 25 дана.

Ко је одговоран за евентуалне пропусте код запошљавања наведених лица, упитали смо Јадранка Грчевића, предсједника Основног суда Брчко дистрикта.

– Уважавајући чињеницу да се персонални досјеи запослених у правосуђу Брчко дистрикта, па самим тим и запослених у Основном суду налазе у Правосудној комисији Брчко дистрикта, обавјештавамо вас да ћемо ваш поднесак упутити портпаролу Правосудне комисије Брчко, било је све што је Грчевић навео у писаном одговору.

Недељко Табаковић, судија у Основном суду БД-а, каже за Ослобођење да од ВСТС-а очекује да и у овом случају примијени исти аршин као и у случају Дивне Бошњак, која је разријешена функције предсједнице Опћинског суда у Мостару.

– Она је примила два братића у Суд, али они нису кривично одговарали. Смијењена је само зато што је била у комисији и није се изузела. Ово је много драстичнији случај, када ви запослите људе који су правноснажно осуђени, а предсједник суда се у медијима правдао да није упознат с тим. Када је ријеч о Панчићу, то је рјешавао Окружни суд у Бањој Луци. Знате за Балкан Инвестмент банку и ту велику аферу. Не знам који медиј о томе није писао и немогуће је да предсједник суда не буде упознат с тим. Све те особе када су примане на посао морале су доставити увјерење да се против њих не води кривични поступак, напомиње Табаковић.

 

 

 

 

(oslobodjenje.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img