spot_img
spot_img

Federalni ministar Nedžad Lokmić u zvaničnoj posjeti Brčko distriktu

spot_img
spot_img
spot_img

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine prim. dr Zijad Nišić, potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Ivo Filipović, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Asmir Mujanović i šef Službe za boračko-invalidsku zaštitu i civilne žrtve rata Senad Bešić danas su u Vijećnici održali sastanak sa federalnim ministrom za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžadom Lokmićem.

Gradonačelnik Nišić izrazio je zahvalnost ministru Lokmiću na zvaničnoj posjeti te odnosom Vlade Federacije BiH prema boračkoj populaciji i ratnim vojnim invalidima, članovima porodica šehida i poginulih boraca ARBiH i HVO-a u Brčko distriktu BiH.

„Na godišnjem nivou za ove namjene iz budžeta Federacije BiH izdvaja se oko 8,5 miliona KM. Zakoni u Federaciji BiH koji tretiraju ovu populaciju se implementiraju u Brčko distriktu BiH. Izmjenama tih zakona u posljednjih nekoliko godina su proširena prava demobilizovanih boraca. Oni podstiču vertikalno socijalno pomjeranje ove populacije, ostvaruju bolji životni standard i vraćaju dostojanstvo demobilizovanom borcu”, kazao je gradonačelnik Nišić.

Gradonačelnik Nišić je dodao da u Brčko distriktu BiH egzistiraju tri komponente boračke populacije koje se suočavaju sa istim problemima i imaju dobru saradnju koja predstavlja temelj postkonfliktnog pomirenja na teritoriji Distrikta.

Potpredsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Ivo Filipović se zahvalio na dobroj saradnji sa populacijom boraca iz HVO komponente te sugerisao na potrebu tačne evidencije pripadnika boračke populacije.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Asmir Mujanović se zahvalio na grantu Federacije BiH iz 2013. godine u vrijednosti od 500,000,00 KM za izgradnju zgrade sa 25 stambenih jedinica, u nadi da će se oni brzo dodijeliti pripadnicima ARBiH i HVO-a po okončanju javnog poziva.

Ministar Lokmić se u ime Vlade Federacije BiH zahvalio na organizovanju njegove prve zvanične posjete Brčko distriktu BiH.

„Borci su djelimično zadovoljni dostignutim pravima, međutim moram naglasiti da ću kao ministar dati svoj maksimum da se ova prava poboljšavaju i da idemo samo ka boljem. Pokušaćemo da riješimo problem smještaja u 25 stanova u Brčko distriktu BiH”, istakao je ministar Lokmić.

Sastanku je prethodilo polaganje vijenaca na Spomeniku borcima ARBiH i Spomeniku braniteljima HVO-a.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img