Evo kako će izgledati nova školska godina u Brčko distriktu

- Reklama -

Krizni štab usvojio je protokol o uslovima za početak odvijanja nastave u školskoj 2020/20201. godini.

Šef Odjeljenja za obrazovanje, Senad Osmanović, danas je na konferenciji za novinare javnosti predstavio mjere koje bi trebale osigurati siguran početak školske godine od 7. septembra, kako je i planirano.

- Reklama -

Ono što je novina u odnosu na redovno odvijanje nastave jeste to da će nastavnici tokom odvijanja nastave imati zaštitne maske, odnosno vizire.

Učenici neće biti obavezni nositi maske u toku nastave.

Učenici će biti raspoređeni tako da će između svakog učenika u toku časa biti minimalna distanca jedan i po metar. Učenici će sjediti sami u klupama gdje to dozvoljava prostor.

Ukoliko to nije moguće, učenici će sjediti na uskim stranama stolova, kako bi se ispoštovala propisana fizička distanca.

Takođe, ispred škola će biti postavljene dezo-barijere, a biće obezbijeđene i dovoljne količine dezinfekcionih sredstava u svakoj učionici, rekao je Osmanović.

Novina je i da neće biti dežurnih učenika, a njihove poslove će obavljati nastavnici, stručni saradnici, direktori i pomoćnici direktora, odnosno rukovodstvo škole.

Učenicima će biti zabranjen izlazak iz školskih dvorišta.

Hranu i osvježenje, gdje u školskom dvorištu ili objektu ne postoji mogućnost kupovine iste, roditelji će biti dužni da obezbijede svojoj djecu.

Novina je i da će roditelji biti dužni da prije polaska u školu mjere temperaturu svojoj djeci, te da ispunjavaju karton koji će dobiti od škole, kako bi na neki način smanjili rizik.

Ukoliko roditelj utvrdi da dijete ima povišenu tjelesnu temperaturu, dijete neće ići u školu. Nastavnicima će tjelesna temperatura biti mjerena u školama.

Oni učenici koji imaju određenja oboljenja, a pohađaju nastavu, trebali bi se obratiti ljekarima za preporuke kako da se ponašaju – da li da idu u školu ili ne.

Roditelji neće moći ulaziti u školske objekte, naglasio je Osmanović.

Situacija će biti analizirana svakih petnaest dana, a u skladu sa stanjem protokol će biti dopunjavan i mijenjan.

Valja dodati i da časovi neće biti skraćeni, tj. trajaće standardnih 45 minuta, uz obavezno provjetravanje i pojačanu dezinfekciju školskih objekata. Za ove potrebe biće angažovani i dodatni radnici, zaključio je Osmanović.

Kompletan Protokol pogledajte OVDJE.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime