Esed Kadrić predsjednik SDA Brčko, nezadovoljni članovi održali konferenciju

U brčanskom Domu kulture danas je održana Izborna skupština Organizacije SDA Brčko distrikta na kojoj je za predsjednika ove stranke izabran Esed Kadrić.

Kadrić je danas dobio podršku svih 77 prisutnih članova Organizacije SDA Brčko distrikta.

U svom obraćanju Kadrić se zahvalio svima onima koji su mu ukazali povjerenje da vodi najjaču probosansku političku stranku na području bh. Distrikta i obećao da će SDA učiniti sve u vođenju političkih procesa kako bi se sačuvala multietičnost u Brčkom i ravnopravnost svakog građanina ove lokalne zajednice.

„Donosićemo najispravnije odluke, odluke koje su uvijek utemeljene na etičkim principima i normama i samo takve odluke ne mogu nikada biti pogrešne. Moramo izvorno čuvati i identitet onoga što mi jesmo i samo tako ćemo biti prepoznati i cijenjeni od strane drugih ili trećih. Ova Izborna Skupština je praktično početak naše izborne kampanje za osvajanje ubjedljive pobjede i osvajanja vlasti 2020. godine na lokalnim izborima gdje ćemo sa najveće pozicije izvršne vlasti voditi procese u Brčkom. SDA je postala politički faktor da se nijedna odluka, bilo kog karaktera u Distriktu, ne može donijeti bez naše saglasnosti“, dodao je Kadrić.

Članovi nezadovoljni

Uoči unutarstranačkih izbora, sinoć se u foajeu Doma kulture pet mjesnih odbora Stranke demokratske akcije (SDA) obratilo javnosti protiv, kako kažu, nestatutarne i neposlovničke procedure izbora predsjednika SDA Brčko distrikta.

Prisutnima se obratio predsjednik mjesnog odbora SDA Brezovo Polje, dipl. pravnik Rasim Smajlović, koji je ukazao da su izbori unutar SDA Brčko neregularni, da ima oko 20 žalbi iz skoro svih mjesnih odbora, te da su grubo prekršeni Statut, izborna pravila, te odluke Glavnog odbora SDA.

“Žao mi je što moram kazati da su svi ovi prethodno pobrojani akti u izbornom procesu u SDA Brčko distrikta grubo prekršeni, a ta kršenja ogledaju se u tome što izbori nisu održani u jednom danu i jednom terminu u svim mjesnim odborima SDA Brčko distrikta, kako je to centrala SDA BiH predvidjela, čime bi bila smanjena mogućnost manipulacije sa biračima i glasovima, pri provođenju izbora u većini mjesnih ogranaka nije bila osigurana tajnost glasanja a što je prema Izbornim pravilima SDA BiH propisano. Ovim pravilima je takođe propisano da se članstvo u mjesnim ograncima pismenim putem obavijesti o datumu i satnici održavanja izbora a zaključkom Glavnog odbora SDA BiH je definisano da to bude 7 dana prije održavanja izbora u samom mjesnom ogranku, a mi smo svjedoci da u nekim mjesnim ograncima SDA Brčko distrikta nije bilo obavještenja uopšte, u nekim su se obavještenja postavljala sat vremena prije održavanja samih izbora”, rekao je Smajlović.

“Sami izbori su bili fingirani i ne predstavljaju pravi odraz volje ni onog malog broja birača koji su na iste izašli natjerani raznim pritiscima. Treba naglasiti i to da su birači glasali na fotokopiranim a ne na originalnim listićima što dodatno potvrđuje da su izbori u SDA Brčko distrikta bili fingirani te da su provedeni kvazi-izbori. Radi se o o grubom i otvorenom proceduralnom inženjeringu trenutne klike na vlasti u SDA Brčko Distrikta”, dodaje Smajlović.

“Mi smo uputili preko dvadeset žalbi i prigovora na ovako proveden izborni proces, ali Izborna komisija SDA Brčko se nije upuštala u meritum istih te ih je odbijala, mogu slobodno reći, bez razmatranja što govori o pristrasnosti Izborne komisije i direktnom učestvovanju u fingiranju i plagiranju rezultata ovih kvazi-izbora.

Članstvu SDA Brčko distrikta nije omogućeno da predlože više kandidata za predsjednika SDA Brčko distrikta čime je duboko poljuljano povjerenje članova koji su preskočeni i nisu bili uključeni u unutarstranačke izbore u SDA Brčko distrikta, te to izaziva nezadovoljstvo u velikom broju članova jer isti ne žele sudjelovati ni u provedbi državnih izbora što dovodi u pitanje odliv velikog broja glasova SDA jer se radi o članovima koji u najgorem slučaju obezbjeđuju između 1.500 i 2.000 glasova Stranci demokratske akcije a koji zbog poljuljanog povjerenja u SDA Brčko distrikta neće htjeti dati glasove nekome ko im je to povjerenje poljuljao, te uskratio osnovna demokratska prava da biraju i da budu birani”, zaključio je Smajlović.

“Ako želimo dobro mladim ljudima i želimo da oni ostanu u BiH, kao što smo mi ostali 1992. godine i borili se protiv neprijatelja, sada moramo reći istinu da ovo rukovodstvo SDA, koje predvodi Bošnjake u gradu nije dobro i da ga treba promijeniti. Vrijeme je konačno da se biraju sposobni, a ne podobni ljudi. Drago mi je da se konačno u svima nama probudio razum posebno u mladim osobama, ali vidim da postoji i jaka podrška boračke populacije te se iskreno nadam da ćemo imati podršku centrale SDA BiH da iz ovih problema izađemo jači i jedinstveniji, a u jedinstvu je snaga”, poručio je sa sinoćnje konferencije Safet Bahor, predsjednik JOB-a i potpredsjednik Zlatnih ljiljana BiH.

 

 

 

 

(brcanskiforum.com/ebrcko.net/nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime