spot_img
spot_img

Есед Кадрић предсједник СДА Брчко, незадовољни чланови одржали конференцију

spot_img
spot_img
spot_img

У брчанском Дому културе данас је одржана Изборна скупштина Организације СДА Брчко дистрикта на којој је за предсједника ове странке изабран Есед Кадрић.

Кадрић је данас добио подршку свих 77 присутних чланова Организације СДА Брчко дистрикта.

У свом обраћању Кадрић се захвалио свима онима који су му указали повјерење да води најјачу пробосанску политичку странку на подручју бх. Дистрикта и обећао да ће СДА учинити све у вођењу политичких процеса како би се сачувала мултиетичност у Брчком и равноправност сваког грађанина ове локалне заједнице.

„Доносићемо најисправније одлуке, одлуке које су увијек утемељене на етичким принципима и нормама и само такве одлуке не могу никада бити погрешне. Морамо изворно чувати и идентитет онога што ми јесмо и само тако ћемо бити препознати и цијењени од стране других или трећих. Ова Изборна Скупштина је практично почетак наше изборне кампање за освајање убједљиве побједе и освајања власти 2020. године на локалним изборима гдје ћемо са највеће позиције извршне власти водити процесе у Брчком. СДА је постала политички фактор да се ниједна одлука, било ког карактера у Дистрикту, не може донијети без наше сагласности“, додао је Кадрић.

Чланови незадовољни

Уочи унутарстраначких избора, синоћ се у фоајеу Дома културе пет мјесних одбора Странке демократске акције (СДА) обратило јавности против, како кажу, нестатутарне и непословничке процедуре избора предсједника СДА Брчко дистрикта.

Присутнима се обратио предсједник мјесног одбора СДА Брезово Поље, дипл. правник Расим Смајловић, који је указао да су избори унутар СДА Брчко нерегуларни, да има око 20 жалби из скоро свих мјесних одбора, те да су грубо прекршени Статут, изборна правила, те одлуке Главног одбора СДА.

“Жао ми је што морам казати да су сви ови претходно побројани акти у изборном процесу у СДА Брчко дистрикта грубо прекршени, а та кршења огледају се у томе што избори нису одржани у једном дану и једном термину у свим мјесним одборима СДА Брчко дистрикта, како је то централа СДА БиХ предвидјела, чиме би била смањена могућност манипулације са бирачима и гласовима, при провођењу избора у већини мјесних огранака није била осигурана тајност гласања а што је према Изборним правилима СДА БиХ прописано. Oвим правилима је такође прописано да се чланство у мјесним огранцима писменим путем обавијести о датуму и сатници одржавања избора а закључком Главног одбора СДА БиХ је дефинисано да то буде 7 дана прије одржавања избора у самом мјесном огранку, а ми смо свједоци да у неким мјесним огранцима СДА Брчко дистрикта није било обавјештења уопште, у неким су се обавјештења постављала сат времена прије одржавања самих избора”, рекао је Смајловић.

“Сами избори су били фингирани и не представљају прави одраз воље ни оног малог броја бирача који су на исте изашли натјерани разним притисцима. Треба нагласити и то да су бирачи гласали на фотокопираним а не на оригиналним листићима што додатно потврђује да су избори у СДА Брчко дистрикта били фингирани те да су проведени квази-избори. Ради се о о грубом и отвореном процедуралном инжењерингу тренутне клике на власти у СДА Брчко Дистрикта”, додаје Смајловић.

“Ми смо упутили преко двадесет жалби и приговора на овако проведен изборни процес, али Изборна комисија СДА Брчко се није упуштала у меритум истих те их је одбијала, могу слободно рећи, без разматрања што говори о пристрасности Изборне комисије и директном учествовању у фингирању и плагирању резултата ових квази-избора.

Чланству СДА Брчко дистрикта није омогућено да предложе више кандидата за предсједника СДА Брчко дистрикта чиме је дубоко пољуљано повјерење чланова који су прескочени и нису били укључени у унутарстраначке изборе у СДА Брчко дистрикта, те то изазива незадовољство у великом броју чланова јер исти не желе судјеловати ни у проведби државних избора што доводи у питање одлив великог броја гласова СДА јер се ради о члановима који у најгорем случају обезбјеђују између 1.500 и 2.000 гласова Странци демократске акције а који због пољуљаног повјерења у СДА Брчко дистрикта неће хтјети дати гласове некоме ко им је то повјерење пољуљао, те ускратио основна демократска права да бирају и да буду бирани”, закључио је Смајловић.

“Ако желимо добро младим људима и желимо да они остану у БиХ, као што смо ми остали 1992. године и борили се против непријатеља, сада морамо рећи истину да ово руководство СДА, које предводи Бошњаке у граду није добро и да га треба промијенити. Вријеме је коначно да се бирају способни, а не подобни људи. Драго ми је да се коначно у свима нама пробудио разум посебно у младим особама, али видим да постоји и јака подршка борачке популације те се искрено надам да ћемо имати подршку централе СДА БиХ да из ових проблема изађемо јачи и јединственији, а у јединству је снага”, поручио је са синоћње конференције Сафет Бахор, предсједник ЈОБ-а и потпредсједник Златних љиљана БиХ.

 

 

 

 

(brcanskiforum.com/ebrcko.net/nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img