Esed Kadrić: Brčkom slijedi godina velikih reformi, novi porezi su neophodni

Esed Kadrić iz SDA novi je gradonačelnik Brčkog, a pred timom na čijem se čelu od srijede nalazi, predstoji mnogo posla. Pripadnik je generacije mlađih političara, a za Klix.ba poručuje da je odlučan u namjerama da ovaj dio BiH bude još razvijeniji.

Esed Kadrić kao gradonačelnik, odnosno predsjednik Vlade Brčko distrikta, mandat je preuzeo u izuzetno složenom periodu narušenog ekonomsko-socijalnog stanja usljed posljedica pandemije koronavirusa, koja prijeti započetom razvoju privrede, ali i uzrokuje zastoj reformskih procesa, privrednu stagnaciju, rast nezaposlenosti i opštu nesigurnost građana.

Zbog toga, kako poručuje, već prvog radnog dana mora početi promptno djelovanje u cilju spašavanja privrede i zdravstvenog sektora koji se nalaze u izazovnoj situaciji.

Koncipiranje budžeta kao izazov

Izazovnim smatra koncipiranje budžeta za 2021. godinu, koji mora poduprijeti sektor privrede, zatim nadomjestiti nedostajuća sredstva za one koji još uvijek održavaju radna mjesta, a s druge strane dodatno osnažiti zdravstvevni sektor.

“Moram istaći da se budžet Brčkog u procentualnom iznosu skoro 80 posto puni novcem od krajnje potrošnje, odnosno PDV-a, koliko se ubere na nivou BiH. Ti prihodi padaju i mislim da ćemo se polako suočiti s problemom u kojem moramo tražiti uslove za stabilnost budžeta kroz unutrašnje rezerve, odnosno vlastite prihode”, kaže Kadrić u razgovoru za Klix.ba nakon zvaničnog preuzimanja mandata.

Sav fokus i angažman nove vlasti u prvim danima rada biće u kreiranju nacrta budžeta za 2021. godinu koji prethodni saziv vlade nije izradio.

On je najavio da će 2021. biti godina velikih reformi u Brčkom u institucionalnom smislu, ali i godina priprema za realizaciju velikih značajnih infrastrukturnih projekata.

“Moramo intenzivirati mogućnosti realizacije nekoliko značajnih javnih infrastrukturnih projekata. Imamo jedan aranžman s EBRD-om vezano za jedinu riječnu luku u BiH – Luku Brčko i njenu rekonstrukciju, gdje je u opticaju okvirno 10 miliona eura. Također, imamo i inicijative kojima ćemo dodatno dati na značaju, a između ostalog radi se o izvjesnoj saradnji s ESCO grupacijom STUDEN Holding u kojoj je poznata brčanska firma koja se, između ostalog bavi proizvodnjom jestivog ulja Bimal”, otkriva nam Kadrić.

Novi zakon o igrama na sreću

Kao novi gradonačelnik, Kadrić je odlučan da predloži i novi zakon o igrama na sreću jer, kako navodi, u toj oblasti postoji mnogo prostora za ostvarivanje prihoda, posebno zbog uvedenih novih načina klađenja.

“Brčanski zakon je anohron i od 2004. godine nije mijenjan. Mislim da po tom osnovu možemo osigurati nekoliko miliona konvertibilnih maraka. Takođe, planiramo uvesti i neke druge mogućnosti ubiranja vlastitih prihoda, posebno kako bismo vidjeli ima li mogućnosti oporezivanja nekih luksuza poput luksuznih i novih automobila, što je slučaj u ostatku zemlje”, pojašnjava novi gradonačelnik Brčkog.

Koaliciju u Brčkom trenutno čine SDA, SNSD, HDZ, SBiH, PDP, US, Bh. blok, Alija Denjagić, SDS i DNS, a osvrćući se na ovakvo djelovanje, Kadrić navodi da je riječ o jednom usaglašenom političkom pristupu. U Brčkom je, kako je potcrtao, nivo političke kulture na jednom višem nivou u odnosu na neke druge sredine u našoj zemlji.

“Brčko je Bosna u malom i jedna svojevrsna paradigma uspješnog modela koji može biti primjer i ostatku zemlje kako se može sarađivati i raditi te kako se ne dopušta da dvije strane preglasaju jednu. To je obrazac koji je u Brčkom primjenjiv i na koji smo ponosni. Sve naše odluke ne moraju biti najkvalitetnije, ali su zajedničke. Rezultat izbora čelnih funkcija u distriktu je plod međusobnog uvažavanja i razumijevanja i zalog budućnosti novim generacijama koje će živjeti u Brčkom”, naveo je Kadrić.

Za predsjednika Skupštine Brčko distrikta izabran je Siniša Milić iz SNSD-a koji je završio sa mandatom gradonačelnika, a mjesto zamjenika pripalo je Ivi Filipoviću iz HDZ-a. Optimalni planovi su da Brčko dobije novu vladu u punom kapacitetu do 20. januara iduće godine, uvažavajući i rok za veto na imenovanja.

 

 

 

 

(klix.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime