spot_img
spot_img

Епилог акције Web: Истрага организоване криминалне групе за увоз и незаконит промет роба

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Настављајући процесуирање организованог криминала, Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ отворило је истрагу против већег број физичких лица због сумње да су преко повезаних предузећа организовала криминалну групу за увоз и незаконит промет роба.

У том правцу, под надзором овог тужилаштва, Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА), у интензивној сарадњи с Полицијом Брчко дистрикта БиХ и МУП-ом Тузланског кантона, реализиовала је 18. октобра оперативну акцију Web, извршивши претресе у четири града, на укупно седам локација.

У оквиру свеобухватне истраге и координиране сарадње Тужилаштва и наведених полицијских агенција, три физичка лица осумњичена су да су с циљем остваривања противправне имовинске користи организирала криминалну групу за вршење кривичних дјела из области привредног криминала. Сумња се да је ова група, преко повезаних правних лица, у периоду од 2019. до 2022. године, успоставила систем увоза и незаконитог промета разних врста роба у БиХ.

Увоз су вршили преко једног правног лица, да би затим мањи дио робе продали на легалан начин, а већи дио илегално пласирали на тржиште кориштењем веб шопова и интернет платформи Фејсбук и Olx.ba, путем већег броја креираних онлајн налога.

Робу продату с изразито ниском продајном маржом раздуживали на два правна лица у њиховом власништву, као робу продату у малопродаји, а за евиденцију продатих артикала успостављен је систем двојног књиговодства. Све трансакције обављане су готовим новцем који је осумњиченима, директно од крајњих купаца, достављао пружалац услуге брзе поште. Тако прибављен новац кориштен је за плаћање провизије лицима која су управљала онлајн продајним платформама, плаћање интернет реклама кориштењем допуњивих банковних картица, али и за полог пазара на рачуне правних лица за приказани промет у малопродаји, док је остатак новца у готовини легализиран куповином луксузних аутомобила и некретнина.

У претресима лица, стамбених и пословних објеката, покретних ствари, компјутерских система и уређаја за похрањивање компјутерских и електронских података извршеним 18. октобра на подручју Сарајева, Тузле, Лукавца и дистрикта Брчко, привремено су одузети предмети и пословна документација који могу послужити као докази у кривичном поступку.

Усто, привремено је одузето око 24.800,00 КМ, 79.925,00 евра, шест рачунара, један лаптоп, као и већа количина података у дигиталном облику. По проведеној акцији Web, Тужилаштво дистрикта Брчко у тијесној сарадњи са СИПА-ом и Полицијом Дистрикта наставља интензивну истрагу усмјерену на доказивање кривичног дјела Организирани криминал (из члана 336 Кривичног закона Брчко дистрикта Босне и Херцеговине) у вези с кривичним дјелима: Пореска утаја (из члана 267), Подношење лажне пореске пријаве (из члана 270), Прање новца (из члана 265), Кривотворење или уништење пословних или трговачких књига или исправа (из члана 255), Неовлаштена употреба туђе фирме (из члана 258), Обмана купаца (из члана 259) и Недозвољена трговина (из члана 261).

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img