spot_img
spot_img

Дуг је дан: Поново одређен притвор ухапшенима у акцији “ЦЕР”

spot_img
spot_img
spot_img

Одлучујући поновно о приједлогу Тужилаштва Брчко дистрикта БиХ да се одреди притвор осумњиченим лицима Д.Ш., Н.Х. и А.Б., која су слободе лишена у полицијској акцији кодног назива „ЦЕР“, Основни суд Брчко дистрикта БиХ, данас, дана 03.10.2019. године, донио је рјешење којим је осумњиченима одредио једномјесечни притвор у који ће се урачунати вријеме које су до сада исти провели у притвору, јер је утврдио да су испуњени услови за одређивање притвора које прописује одредба члана 132. Закона о кривичном поступку Брчко дистрикта БиХ.

Уважавајући упутства из укидајућег рјешења Апелационог суда Брчко дистрикта БиХ, сваки од троје осумњичених саслушан је у присуству свог браниоца, који су им постављени из реда адвоката Канцеларије за правну помоћ Брчко дистрикта БиХ, имајући у виду чињеницу да се брчански адвокати налазе у тоталном штрајку и да нису обезбиједили ни минимум услова рада, што је довело до тога да се не одазивају на било какве позиве суда, па ни за обављање адвокатске дјелатности када је то у интересу странке. Од овакве праксе, адвокати нису одступили ни у овом случају, будући да је брчански адвокат Јовановић Синиша, након што је по захтјеву осумњичених Д.Ш. и А.Б., од стране Основног суда Брчко дистрикта БиХ данас позван да приступи пред суд и да наведеним лицима буде бранилац, одбио да дође и брани наведена лица правдајући се наводима да се налази у штрајку.

Поштујући упутства из укидајућег рјешења Апелационог суда Брчко дистрикта БиХ и примјеном Закона о кривичном поступку Брчко дистрикта БиХ и релевантних одредби Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода, као и Устава Босне и Херцеговине, поступајући на овакав начин, Основни суд Брчко дистрикта БиХ је у овим ванредним околностима, заштитио како права појединца на одбрану тако и интерес јавне безбједности, спречавања криминала и заштите права и слобода других грађана Брчко дистрикта БиХ.

*Предузимање било којих радњи у кривичном поступку против одређене особе не значи да је та особа заиста и одговорна за почињење кривичног дјела. Према принципу пресумпције невиности, свако се сматра невиним за кривично дјело док се правоснажном пресудом не утврди његова кривица.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img