Dodik u Brčkom o razvojnim projektima i saradnji

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, sastao se u Brčkom sa predsjednikom skupštine distrikta Sinišom Milićem i njegovim zamjenikom Ivom Filipovićem.

Teme sastanka bili su razvojni projekti i saradnja Republike Srpske i Brčkog, ali i nastavak snadbjevanja distrikta električnom energijom iz Republike Srpske.

- Reklama -

Dodik je napomenuo da će sutra predstavnici Republike Srpske sa kineskom kompanijom potpisati ugovor za izgradnju auto-puta od Vukosavlja do granice sa Brčko distriktom negdje u Lončarima.

Prema njegovim riječima, razlog što do sada nije obuhvaćen Brčko distrikt je to jer strukture još nisu probile trasu, a bez toga nije moglo da se razgovara.

– Mislim da je veoma važno da se što prije to završi kako bi nastavili sa gradnjom auto-puta. Mi nudimo Brčko distriktu da Republika Srpska finansira izgradnju auto-puta po koncesionim uslovima koji su inače za svako treće ili deseto lice ovdje po zakonima i Brčko distrikta i drugim jer smo zainteresovani da nastavimo izgradnju od Brčkog do Bijeljine – naveo je Dodik.

Najavio je da će sutra na sjednici Predsjedništva BiH tražiti da se stavi na dnevni red saglasnost za prelazak gasovoda preko granične linije Srbije i BiH, odnosno Republike Srpske, čime bi se ispunili svi uslovi da “Gasprom” uđe u tako nešto.

Dodik je u Brčkom rekao da dvije civilizacijski važne stvari za ovaj kraj – gasovod i auto-put upravo čekaju saglasnost lokalnih organa i Brčko distrikta da bi se moglo ići dalje.

– Očigledno da zbog situacije na globalnom nivou muslimanska strana ne želi da daje te saglasnosti. Mi smo tu nešto blokirani, ali vjerujem da će prevladati razum i da ćemo imati to. Veoma je važno što prije doći do tako jednog važnog energetskog potencijala, kao što je gasovod i za Brčko distrikt – izjavio je Dodik.

 

 

 

(rtrs.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime