spot_img
spot_img

Дисциплински поступак против Грчевића због предмета у којима постоји сукоб интереса

spot_img
spot_img

Пред Првостепеном дисциплинском комисијом Високог судског и тужилачког вијећа Босне и Херцеговине (ВСТВ БиХ) на припремном рочишту наведено је како се Јадранко Грчевић терети за пропуштање да тражи своје изузеће у предметима када постоји сукоб интереса, за немар у вршењу службених дужности и неоправдано кршење правила поступка.

Према дисциплинској тужби коју је Уред дисциплинског тужиоца (УДТ) поднио 29. децембра 2021. године, предсједник Основног суда Брчко дистрикта се терети за прекршај “пропуштање да тражи своје изузеће од поступања по предметима када постоји сукоб интереса”. Он је био члан Судског вијећа у предмету у којем је његов бранилац учествовао као странка у поступку.

“Континуитет односа туженог и пуномоћника постоји од 2012. године до данас”, истакла је дисциплинска тужитељица Алдијана Порча гестикулирајући руком ка пуномоћнику туженог Драгану Опарници.

Грчевића се терети и за упорно и неоправдано кршење правила поступка зато што у 18 предмета заоставштине записници не одговарају стварном стању, при чему се у записницима наводи присуство судије, без да је он присуствовао и водио ове предмете.

Њих су водили стручни сарадници, који то нису констатовали нити потписали, навела је Порча током читања тужбе.

Према трећој тачки тужбе, Грчевић је пресигнирао предмет без да је навео разлоге за пресигнацију, чиме је починио немар или непажњу у вршењу службених дужности.

Опарница, Грчевићев пуномоћник, казао је како остаје при свим наводима на тужбу коју је у писаној форми доставио, наводећи како су неосновани наводи да је пропустио да иницира своје изузеће те додајући како је исход овог поступка по жалби потврдио и Апелациони суд Брчко дистрикта.

Осврћући се на своју улогу у том поступку, Опарница је рекао како он није странка у поступку, те да закон не предвиђа искључење судије.

“У ЦМС-у се појављује судија који води предмет. (…) Из доказа недвосмислено произлази ко је водио поступак”, казао је Опарница осврћући се на другу тачку тужбе, према којој се Грчевића терети за упорно и неоправдано кршење правила поступка.

У вези с трећом тачком тужбе, Грчевићев пуномоћник је навео како је то било осјетљиво питање, те да су докази због којих је дошло до пресигнације достављени.

“Наводи дисциплинског тужиоца су неосновани”, рекао је он, након чега су предложени свједоци и докази.

Одлуком Комисије, на главној расправи саслушат ће се три свједока, од чега је једног свједока предложио УДТ, а два тужени.

Опарница је казао да уколико је оно што се наводи у записнику и ЦМС-у релевантно, саслушање свједока УДТ-а је ирелевантно, уложивши и приговор ирелевантности.

Главна расправа заказана је за 13. мај 2022. године.

 

 

 

(detektor.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img