Direktorica Svjetske banke posjetila Brčko

Direktorica Kancelarije Svjetske banke u Bosni i Hercegovini Tatjana Proskurjakova boravila je danas u zvaničnoj posjeti Brčko distriktu BiH, gdje se u prostorijama Gradske vijećnice sastala sa predstavnicima novoizabrane izvršne vlasti Distrikta.

Na sastanku je razgovarano o zajedničkom Projektu hitnog oporavka od poplava u BiH koji je u Brčkom u fazi implementacije, a koji se finansira iz kreditnih sredstava Svjetske banke u iznosu od 5 miliona američkih dolara, te o budućoj saradnji.

“Ovo je bila prilika da nam direktorica Svjetske banke u BiH prezentuje Strategiju partnerstva sa BiH kako bismo razmotrili eventualnu buduću saradnju, prije svega kada je u pitanju unapređenje našeg zdravstvenog sistema, poslovnog okruženja na području distrikta, što je jedan od prioriteta ove vlade, kao i moguće finansiranje projekta vodosnabdijevanja na području distrikta te izgradnju prečistača otpadnih voda”, istakao je gradonačelnik Milić.

On je naglasio da je saradnja sa Svjetskom bankom od interesa za Brčko distrikt BiH, ne samo zbog eventualne finansijske podrške već, kako je istakao gradonačelnik, zbog činjenice da se implementacija ovakvih projekata odvija po složenoj proceduri koja nas edukuje i usmjerava kako bi trebalo ubuduće, ukoliko bi se eventualno radilo sa sopstvenim izvorima finansiranja, raditi na sličnim projektima.

“Svi projekti sa Svjetskom bankom treba da se odvijaju putem Ministarstva finansija BiH i Savjeta ministara BiH, koji na kraju daju saglasnost o ulasku u pregovore za finansiranje”, objasnio je Milić.
Direktorka Kancelarije Svjetske banke u Bosni i Hercegovini Tatjana Proskurjakova istakla je da je boraveći u posjeti Distriktu prije godinu dana sa predstavnicima vlasti razgovarala o Strategiji partnerstva sa BiH.

“Od tada je Strategija usvojena, počela je njena implementacija i Brčko distrikt BiH učestvuje sa Projektom hitnog oporavka od poplava. Svjetska banka ima ukupno 10 projekata u implementaciji u BiH, u ukupnoj vrijednosti oko pola milijarde dolara, a polovina tog iznosa je već potrošena”, dodala je Proskurjakova.

Ona je naglasila da je saradnja sa Distriktom na pomenutom projektu veoma uspješna.

“Zadovoljni smo stručnim timom Distrikta koji implementira ovaj projekat i mislimo da je ovo dobar početak. Danas sam prezentovala nekoliko mogućnosti gdje Distrikt može učestvovati u budućim projektima. Nadam se da će se naši budući razgovori pretočiti u investicije na kojim možemo raditi u Brčkom”, zaključila je direktorka Proskurjakova.

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime