Dezinfekcija školskih prostorija počinje sutra

Šef Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Senad Osmanović na današnjoj konferenciji za novinare kazao je da je na jutrošnjem nastavku vanredne sjednice koja je bila posvećena koronavirusu dogovoreno da se sprovedu određene aktivnosti koje se odnose na dezinfekciju školskih prostorija kao i drugih prostorija gdje se kreće veći broj ljudi.

„Od danas je obustava nastave u svim osnovnim i srednjim školama kao i na visokoškolskim ustanovama na području Brčko distrikta BiH. Svake sedmice ćemo zasjedati i vidjeti kakva će situacija da bude i do kada će nastava biti obustavljena. Ponašamo se u skladu sa okruženjem i preduzimamo sve moguće korake, odnosno preveniramo posljedice koje bi mogle da se dese eventualnim većim okupljanjem. Jutros je na sjednici odlučeno da Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge, Pododjeljenje za javno zdravstvo dostavi dovoljnu količinu dezinfekcionih sredstava kako bi se sve učionice i druge prostorije dezinfikovale, ali i provjetrile. S tim aktivnostima počinjemo sutra. U slučaju prestanka ugroženosti đaci će bezbjedno moći da se vrate u svoje školske klupe“, kazao je Osmanović.

Osmanović je naglasio da je nastavno osoblje na radnim mjestima i da će se od ponedjeljka pokušati organizovati i onlajn nastava.

„To ćemo da pokušamo sve s ciljem kako bi đaci što lakše nadoknadili gradivo. Pretpostavka je da skoro svi đaci imaju mobilne telefone i računare pa ćemo sa ovim načinom da probamo eksperimentalno. Takođe, sve ekskurzije u zemlji i van zemlje do 1. maja su zabranjene, a tokom mjeseca aprila će se zasjedati i vidjeti da li će ta zabrana da se ukine ili će da ostane do kraja školske godine“, kazao je Osmanović.

Osmanović je naglasio da je iz više razloga odlučeno da obdaništa na području Distrikta rade, a jedan od njih je što mališani ovog uzrasta imaju ograničeno kretanje.

„Odlučeno je da obdaništa rade iz više razloga, a jedan od tih razloga je i što su kretanja predškolskog uzrasta ograničena. Mališani, predškolci se kreću od kuće do obdaništa zajedno sa svojim roditeljima i uglavnom su u svojim kućama i dvorištima. Nadamo se da ovakvo stanje u svijetu, ali i kod nas u BiH i Distriktu neće dugo da potraje“, kazao je Osmanović.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime