Детаљи преваре фирме из Брчког: Уплаћивали до 3.000 КМ да би лајковали странице - nula49.com
spot_img
spot_img

Детаљи преваре фирме из Брчког: Уплаћивали до 3.000 КМ да би лајковали странице

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Бањалучка полиција упозорила је грађане да је више особа преварено преко друштвених мрежа од стране фирме „Magnetix software tech DOO“ Брчко Дистрикт.

Према сазнањима Српскаинфо, и на подручју Бањалуке преварено је више особа, које су насјеле на причу ове фирме. Обећано им је да ће, ако уложе пар стотина марака, у кратком року зарадити новац без великог труда.

Портпарол Полицијске управе Бањалука Данијела Мучибабић упозорила је грађане да не насједају на преваре поменуте фирме преко друштвених мрежа.

Плаћају сами да би се “запослили”

Она је рекла да полицијска управа Бањалука располаже сазнањима да грађани у задње вријеме путем друштвених мрежа Фејсбук, Инстаграм и ТикТок добијају рекламу за пословање и за лаку зараду коју нуди фирма „Magnetix software tech DOO“ Брчко Дистрикт.

– Рекламирају их лажни ботови, али и домаћи промотери. Овај тип пословања функционише варањем људи да је ријеч о легитимном пословању, те се тражи лајковање страница е-трговине као што су еБаy и слично. Да би се приступило пословању, фирма захтијева да се уплати депозит у износу од 100 марака – објашњава Мучибабићева.

Додала је да су грађанима говорили како износ зараде зависи од „довођења“ других људи у посао.

– Да би све изгледало легално, фирма је грађанима који уплате одређену количину новца враћала одређен износ односно „зараду“, што није ни близу онога што на почетку пословања представе као зараду. Након што зараде на једној особи одређену количину новца, гасе јој приступ. Такође, постоје информације да ова фирма „послује“ и у затвореним Телеграм групама – појаснила је Мучибабићева.

Баснослован “упад” у посао

Грађани се упозоравају да не насиједају на овакав вид преваре, те да на име наведене фирме не уплаћују свој новац.

– Такође, позивамо грађане да све случајеве напред описане преваре пријаве позивом на 122 или лично у надлежну полицијску станицу – поручила је Мучибабићева.

Извор Српскаинфо појаснио је да су до сада четири особе у Бањалуци пријавиле да су преварене на овај начин, али инспектори сумњају да је тај број доста већи. Очекује се да би и у наредном периоду могло бити нових пријава.

– Ова фирма би се рекламирала на друштвеним мрежама, гдје су стављали статусе како се за кратко вријеме радом од куће може зарадити велики новац, како је посао сигуран и слично. Углавном су се рекламирали на својој страници, али су имали промотере и ботове који су писали како су у кратком периоду вратили уложени новац и зарадили – рекао је извор Српскаинфо.

Када би грађани ступили у контакт са њима они би им рекли да морају уплатити између 100 и 3.000 марака како би ушли у посао!

– Објаснили би им да је њихов посао да лајкују одређене производе и тако им дижу популарност. Тако би њихова „зарада“ зависила од тога колико обезбиједе лајкова. Међутим, ти производи су били измишљени и лајкови би се враћали на унутрашњи сервер ове фирме – истакао је наш саговорник.

Разрађена шема

Додаје да би они затим појединцима враћали дио новца, како би показали да фирма наводно зарађује.

– Тако је био и случај у Бањалуци. Једној особи која је уплатила 500 марака вратили су 140 марака, док другој особи која је уплатила исту цифру нису ништа вратили – истиче поменути извор.

Наводи да је било случајева гдје су некоме враћали цјелокупни износ како би он на друштвеним мрежама писао да је зарадио и слично.

Када схвате да од неке особе више не могу извући новац, они би им блокирали налоге.

Осим на друштвеним мрежама, они су грађане варали и преко затворених група на Телеграму.

Преваре са овом фирмом нису забиљежене само у Бањалуци, него на подручју цијеле БиХ. Да су бројни грађани преварени показује и група коју су направили на Фејсбуку, гдје износе своја искуства са овом фирмом.

Фирма је званично регистрована 31. маја ове године као “Magnetix software tech” д.о.о. у Дистрикту Брчко. Почетни капитал је 100 КМ. Финансије за ову фирму нису доступне.

Пирамидална интернет превара, на коју је насјео велики број грађана БиХ, подразумијевала је уплату депозита за улазак у систем, затим је било потребно „кликати“ огласе и позивати пријатеље да и они раде исто, све до момента док се не схвати да обећане зараде нема.

 

 

(srpskainfo.com)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img