spot_img
spot_img

Делегације Брчко дистрикта БиХ и Кантона Сарајево о будућој сарадњи

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Делегације Брчко дистрикта БиХ и Кантона Сарајево састале су се данас у брчанској Градској вијећници, што је први званични контакт између институција власти два града.

„Много је области у којима је могуће остварити сарадњу између Кантона Сарајево и Брчко дистрикта БиХ. Оно што је посебно интересантно за Дистрикт јесте сарадња са међународним агенцијама које могу помоћи унапређење живота кроз техничку и другу подршку. Наравно да постоје различита политичка мишљења и на нивоу БиХ и то је посљедњих мјесеци врло евидентно, али без обзира на све то у међувремену треба обезбиједити услове за живот људи на овим просторима и на простору локалних заједница и морамо учинити све да одлазак у иностранство, поготово младих људи, не буде једина, искључива опција. У том случају и чекање на тај политички консензус на нивоу БиХ обесмислиће све наше активности, јер на крају та политика неће имати за кога да постиже ту врсту компромиса”, рекао је након састанка градоначелник Дистрикта Синиша Милић.

Он је изразио мишљење да се на овакав начин шаље позитивна порука у БиХ о могућој сарадњи између различитих нивоа власти, нарочито оних који су задужени за локалне послове.

„Надам се да ово данас неће бити једини сусрет и да ћемо контакте наставити и на оперативном нивоу те укључити у ову сарадњу и неке друге локалне заједнице, нпр. Бањалуку и све оне који могу својим искуствима да допринесу унапређењу живота људи”, закључио је Милић.

Един Форто, премијер Кантона Сарајево, истакао је интерес Кантона Сарајево према Брчком и другим заједницама у БиХ.

„Оно што често локалне заједнице и кантони не препознају јесте како сопствене интересе да остварују у сарадњи са међународним агенцијама и онда ту настане пуно шума и буке гдје добијате разне понуде за разне пројекте без много координације. Оно о чему ћемо ми разговарати у наредном периоду је како искоординирати све те напоре међународне заједнице, а да највише користи има управо локална заједница. Након неколико мјесеци разговора ми смо са њима кренули у конкретне пројекте и по брзој процедури смо са почетком грађевинске сезоне отворили градилишта у Сарајеву у врло кратком року. Препоручујем да свака локална заједница, а и Брчко, припреми неку врсту стратегије како ићи према њима да би се остварила обострана корист, односно развој, јер то грађани очекују од нас”, истакао је Форто.

Он је додао је да је његова жеља да се Кантон Сарајево окрене према свим срединама с циљем сарадње.

„Ми након ове посјете идемо у Бијељину, а били смо већ у неким другим градовима. Желимо да причамо о конкретним стварима, о размјенама искустава. Данас смо поменули неке попут образовања и желимо да покушамо дизајнирати заједничке пројекте гдје ћемо показати да можемо и на терену радити заједно на обострану корист”, закључио је Форто.

У име Брчко дистрикта БиХ састанку су присуствовали: Синиша Милић, градоначелник, Анто Домић, замјеник градоначелника, Перо Гудељевић, шеф Одјељења за привредни развој, спорт и културу, Петар Врховац, шеф Одјељења за расељена лица, избјеглице и стамбена питања, Оливера Драгутиновић, шефица Одјељења за просторно планирање и имовинскоправне послове, Мато Лучић, директор Дирекције за финансије, и Горан Писић, шеф Полиције Брчко дистрикта БиХ. Делегацију Владе и Скупштине Кантона Сарајево чинили су: Елмедин Конаковић, предсједавајући Скупштине, Един Форто, премијер, Харис Башић, министар привреде, Мирвад Курић, министар културе и спорта, Малик Гарибија, министар за рад, социјалну политику, расељена лица и избјеглице, Дамир Филиповић, министар просторног уређења, грађења и заштите околиша, Амел Ковачевић, министар финансија, Адмир Катица, министар унутрашњих послова, и Амела Софић, министар здравства.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img