Delegacije Brčko distrikta BiH i Kantona Sarajevo o budućoj saradnji

- Reklama -

Delegacije Brčko distrikta BiH i Kantona Sarajevo sastale su se danas u brčanskoj Gradskoj vijećnici, što je prvi zvanični kontakt između institucija vlasti dva grada.

„Mnogo je oblasti u kojima je moguće ostvariti saradnju između Kantona Sarajevo i Brčko distrikta BiH. Ono što je posebno interesantno za Distrikt jeste saradnja sa međunarodnim agencijama koje mogu pomoći unapređenje života kroz tehničku i drugu podršku. Naravno da postoje različita politička mišljenja i na nivou BiH i to je posljednjih mjeseci vrlo evidentno, ali bez obzira na sve to u međuvremenu treba obezbijediti uslove za život ljudi na ovim prostorima i na prostoru lokalnih zajednica i moramo učiniti sve da odlazak u inostranstvo, pogotovo mladih ljudi, ne bude jedina, isključiva opcija. U tom slučaju i čekanje na taj politički konsenzus na nivou BiH obesmisliće sve naše aktivnosti, jer na kraju ta politika neće imati za koga da postiže tu vrstu kompromisa”, rekao je nakon sastanka gradonačelnik Distrikta Siniša Milić.

- Reklama -

On je izrazio mišljenje da se na ovakav način šalje pozitivna poruka u BiH o mogućoj saradnji između različitih nivoa vlasti, naročito onih koji su zaduženi za lokalne poslove.

„Nadam se da ovo danas neće biti jedini susret i da ćemo kontakte nastaviti i na operativnom nivou te uključiti u ovu saradnju i neke druge lokalne zajednice, npr. Banjaluku i sve one koji mogu svojim iskustvima da doprinesu unapređenju života ljudi”, zaključio je Milić.

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, istakao je interes Kantona Sarajevo prema Brčkom i drugim zajednicama u BiH.

„Ono što često lokalne zajednice i kantoni ne prepoznaju jeste kako sopstvene interese da ostvaruju u saradnji sa međunarodnim agencijama i onda tu nastane puno šuma i buke gdje dobijate razne ponude za razne projekte bez mnogo koordinacije. Ono o čemu ćemo mi razgovarati u narednom periodu je kako iskoordinirati sve te napore međunarodne zajednice, a da najviše koristi ima upravo lokalna zajednica. Nakon nekoliko mjeseci razgovora mi smo sa njima krenuli u konkretne projekte i po brzoj proceduri smo sa početkom građevinske sezone otvorili gradilišta u Sarajevu u vrlo kratkom roku. Preporučujem da svaka lokalna zajednica, a i Brčko, pripremi neku vrstu strategije kako ići prema njima da bi se ostvarila obostrana korist, odnosno razvoj, jer to građani očekuju od nas”, istakao je Forto.

On je dodao je da je njegova želja da se Kanton Sarajevo okrene prema svim sredinama s ciljem saradnje.

„Mi nakon ove posjete idemo u Bijeljinu, a bili smo već u nekim drugim gradovima. Želimo da pričamo o konkretnim stvarima, o razmjenama iskustava. Danas smo pomenuli neke poput obrazovanja i želimo da pokušamo dizajnirati zajedničke projekte gdje ćemo pokazati da možemo i na terenu raditi zajedno na obostranu korist”, zaključio je Forto.

U ime Brčko distrikta BiH sastanku su prisustvovali: Siniša Milić, gradonačelnik, Anto Domić, zamjenik gradonačelnika, Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu, Petar Vrhovac, šef Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja, Olivera Dragutinović, šefica Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove, Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije, i Goran Pisić, šef Policije Brčko distrikta BiH. Delegaciju Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo činili su: Elmedin Konaković, predsjedavajući Skupštine, Edin Forto, premijer, Haris Bašić, ministar privrede, Mirvad Kurić, ministar kulture i sporta, Malik Garibija, ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, Damir Filipović, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Amel Kovačević, ministar finansija, Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova, i Amela Sofić, ministar zdravstva.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime