spot_img
spot_img

Делегација ЕУ позвала власти Републике Српске и Брчко дистрикта да забране пушење

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Делегација Европске уније у БиХ позвала је власти Републике Српске и Брчко дистрикта да предузму кораке за усвајање закона о контроли духана, три дана након што је у ФБиХ започела примјена Закона о контроли и ограниченој употреби духана, духанских и осталих производа за пушење.

Из Делегације ЕУ су подсјетили да је конзумација дувана највећи појединачни здравствени ризик који се може избјећи и најзначајнији узрок преране смрти у Европској унији и Босни и Херцеговини.

”Ове године Свјетски дан без духана симболично долази само три дана након што је у једном дијелу земље, у ФБиХ, започела примјена Закона о контроли и ограниченој употреби духана, духанских и осталих производа за пушење. Подстичемо власти, једнако као и грађане, да осигурају правилну примјену Закона” – навели су.

Истакли су да контрола духана захтијева напоре у цијелој земљи, те да је неопходно испуњавање ове дугогодишње препоруке ЕУ.

”Сада са кандидатским статусом, јавила се и обавеза даљег усклађивања домаћег законодавства са законодавством ЕУ како земља буде напредовала на европском путу. За добробит бх. грађана, а првенствено група које су посебно осјетљиве на духански дим, попут дјеце и особа са здравственим проблемима, позивамо надлежне домаће власти да у скоријој будућности ускладе законе о контроли духана са законодавством ЕУ” – поручили су из Делегације ЕУ у БиХ.

 

 

(hayat.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img