spot_img
spot_img

Дедеић захвалан судовима Дистрикта на професионалном односу према акцији “Систем”

spot_img
spot_img

Пошто брчански Судови нису потврдили оптужницу Тужилаштва Дистрикта у акцији „Систем“, која је покушала процесуирати наводно одговорне у процесу запошљавања унутар брчанског Завода за планирање, пројектовање и развој, првоосумњичени, директор Завода Исмет Дедић је изразио задовољство што Основни и Апелациони суд Дистрикта нису уважили, како је истакао „монтиране доказе“, Тужилаштва.

„Све је кренуло из разлога што приликом запошљавања, ми из Комисије нисмо испунили жељу једног брчанског тајкуна и политичара, који тражио да на мјесто возача запослимо његовог баџу, иначе ће нам преко својих веза у полицији, тужилаштву и суду направити аферу коју нећемо моћи издржати“, каже Дедеић.

Свакако подсјећа Исмет Дедеић и брчанска Полиција се огласила саопштењем за јавност.

„Тада је издато помпезно саопштење у којем се Полиција хвали вишемјесечним системским праћењем, тобожњег случаја корупције високог степена у Заводу, а нарочито истичући садејство МУП-а РС-а и државне агенције „ОСА“ у том историјском подухвату“, прецизира Дедеић.

У овом контексту ни челни људи брчанског Тужилаштва, акцентира Дедеић нису сједили скрштених руку.

“Иступили су на сједници Скупштине Дистрикта јавно у скупштински микрофон, најавивши сигурно подизање опужнице у акцији „Систем“, прије него што је истрага окончана кршећи тиме законске прописе и професионалне кодексе“, акцентира Дедеић.

Истовремено, Дедеић каже да му је јасно зашто се Тужилаштво не бави подизањем оптужница у незаконитом трошењу, око 840 милиона марака од стране институција Дистрикта, констатованих у ревизорским извјештањима само за период 2007-2020. година.

„Овим се не бави брчанско Тужилаштво јер то не жели главни тужилац Зекерија Мујкановић. Он је један од тих који покрива многе и многа кривична дјела и пљачке у овом граду. Он да има имало професионалне одговорности, поднио би оставку“, истиче Исмет Дедеић.

Директор брчанског Завода за планирање, пројектовање и развој Исмет Дедеић у овом контексту ишао је и корак даље, казавши новинарима:

„Замислите, неко тражи овдје што нисмо запослили возача. А тужилац запосли возача са фалсификованом дипломом. Притом открије да му је диплома фалсификована. Затим потпише неки Уговор са тим возачем да оде да заврши неку школу. Затим га чека двије године да то учини, а у међувремену му запосли жену, да би њега поново примио на посао“, наводи Дедеић.

Уз све наведено Дедеић као завршно запажање акцентира:

„Тај и такав тужилац треба да исљедјује, односно потврђује да ли је неко законито или незаконито запослен“, закључио је Исмет Дедеић.

Истрага Тужилаштва и Полиције у акцији „Систем“ трајала је годину и по дана, а на крају резултирала је непотврђивањем оптужнице, због како стоји у образложењу суда, доказа који су прибављани на незаконит начин, односно прислушкивањем.

 

 

 

(radiorbcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img