Da li će Sekretarijat za rad i radne odnose u Brčkom zaista zaštititi prava radnika?

- Reklama -

Vlada u Brčkom u okviru reformi javne uprave uvodi Sekretarijat za rad i radne odnose umjesto resornog odjeljenja za šta se zalaže Sindikat.

Nezadovoljstvo zbog toga u Sindikatu. Tvrde da će interesi radnika u ovom slučaju i dalje ostati na margini društva i zajednice.

- Reklama -

Vladini timovi rade na reformi javne uprave, u okviru koje bi, bio uspostavljen i Sekretarijat za rad i radne odnose, koji bi se isključivo bavio interesima zaposlenih i garancijama da njihova prava neće biti ugrožena.

– Riječ je o službi koja bi bilča izdignuta na nivo posebne službe. Nadam da ćemo negdje do kraja godine imati završenu tu reformu i da ćemo moći u budžetu za narednu godinu da planiramo sredstva i uspostavimo tu organizacionu jedinicu – izjavio je gradonačelnik Distrikta Brčko Siniša Milić.

Nakon 14 godina traženja da se u Vladi oformi jedinstveno odjeljenje koje bi se isključivo bavilo rješavanjem problema zaposlenih, ništa nije urađeno, kažu u Sindikatu. Od ove Vlade, konačno, očekuju rezultat.

– Ukoliko se desi da radnici i dalje budu na margini njihova prava, i da ih ne možemo na neki adekvatan način zaštititi, to će se nastaviti. Ja očekujem da će se uozbiljiti, bar ova aktuelna vlast, i da će uvesti novo odjeljenje za rad – sekretar Sindikata Distrikta Brčko Ilija Kalajdžić.

U Sindikatu tvrde da se vlasti u Brčkom još nisu u potpunosti oslobodile politike OHR-a koji je, još dok je bio u punoj snazi, radnike smatrao smetnjom za dalji razvoj zajednice.

– Ne bi trebalo i dalje da se plašimo OHR-a koji je imao za cilj i imaperativ da umanje prava radnika gdje god je moguće, da bi podstakli investitore da dođu u Brčko. Šta imamo danas? Niti imamo stvarnih investicija, radnici nam odlaze, a ovi naši domaći investitori su se toliko osilili – naglasio je Kalajdžić.

U Udruženju privrednika, dijelu Ekonomsko- socijalnog savjeta, podržavaju uvođenje organizacione jedinice koja bi se bavila poslovanjem, bez obzira o kojoj formi je riječ. Važno im je da služba radi zakonito i bez zastoja.

 

 

 

(rtrs.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime