Četrnaestodnevni karantin za sve koji pređu granični prelaz u Brčkom

„Podaci u vezi sa epidemiološkom situacijom su takvi da možemo konstatovati da je stanje u Brčkom još uvijek pod kontrolom. Uobičajeno za ovakve situacije jeste da se povećava broj lica kojima je određena mjera samoizolacije. Zaključno sa današnjim danom 688 lica je obuhvaćeno tom mjerom. Od početka ovog stanja do sada na koronavirus testirano je ukupno 12 lica. Za četiri lica su nalazi gotovi i oni su negativni, ostali su u proceduri”, rekao je na konferenciji za medije gradonačelnik i komandant Kriznog štaba Brčko distrikta BiH Siniša Milić.

On je istakao da se najveći broj lica pridržava mjera koje su im izrečene, a da se jedan dio njih nije pridržavao te naredbe i protiv njih su preduzete odgovarajuće mjere iz nadležnosti Policije.

„Nepridržavanje ovih mjera povlači i prekršajnu i krivičnu odgovornost”, dodao je Milić.

Gradonačelnik je istakao da je Krizni štab do sada donio niz mjera i naredbi u skladu sa preporukama s ciljem da se preduprijedi eskalacija epidemije.

„Niz preventivnih mjera je donesen u prethodnom periodu, ali kao odgovorna vlast mi razrađujmo i situaciju šta treba da preduzmemo u slučaju scenarija da se pojave lica zaražena koronavirusom. U tom smislu smo na osnovu iskustava iz okruženja, a uvažavajući ponudu Predsjedništva BiH, odnosno Savjeta ministara BiH danas uputili poziv Oružanim snagama BiH za postavljanje šatora na prostoru Brčkog. Ta lokacija bi trebalo da bude stadion Fudbalskog kluba „Jedinstvo”. Trebalo bi da se djeluje hitno i urgentno. U njemu će lica koja ulaze na prostor Brčkog iz drugih zemalja imati određenu 14-dnevni karantin, uz mogućnost produžetka od još 14 dana”, dodao je Milić.

On je istakao da očekuje pozitivan odgovor Oružanih snaga.

„Poučeni iskustvima drugih pravimo tri prstena u smislu, da tako kažem, odbrane od koronavirusa. Istovremeno smo dali nalog da se iznađe još jedan objekat gdje bi bila izmještena lica iz karantina uz minimalnu medicinsku njegu za koja se opravdano sumnja da imaju virus, a lakše su kliničke slike. I naravno postoji ono što su već uradili u JZU, a to je da su osposobili bolničke kapacitete za teže i najteže slučajeve ukoliko do toga dođe. Činimo sve da rizik od pojave virusa svedemo na najmanju moguću mjeru”, dodao je gradonačelnik i naglasio da oni koji prenose lažne informacije čine krivično djelo te da nadležne institucije neće prezati od preduzimanja sankcija u tom smislu prema svima koji se ponašaju na neodgovoran način i bez potrebe unose paniku.

„Kanali komunikacije su uspostavljeni unutar Kriznog štaba i osobe koje su zadužene za izjave sa zvaničnim informacijama su gradonačelnik, njegov zamjenik, šef Odjeljenja za zdravstvo ili osobe koje oni ovlaste. Kod velike većine građana je primjetno razumijevanje i hvala im na tome da se pridržavaju ograničenja. Hvala i medijima koji prenose informacije i zaista se pokazuje visok nivo odgovornosti i solidarnosti među svim akterima, od građana, medija pa i nosilaca funkcija predstavnika institucija. Bitno nam je da istrajemo u ovome i preduzimamo sve da do pojave virusa ne dođe, ali vrlo intenzivno radimo na mjerama koje ćemo preduzimati ukoliko se on pojavi”, kazao je Milić.

On je naglasio da su nastavljene aktivnosti na nabavci neophodnih materijala i zaštitne opreme, date su instrukcije i naredbe onima koji su odgovorni u tom sistemu, a što se tiče nabavke respiratora završna je faza nabavke pet dodatnih uz postojećih pet.

„Pored toga, na osnovu zaključka Predsjedništva i naloga koji je dat Savjetu ministara BiH, mi smo kontaktirali Savjet ministara BiH sa svojim spiskom neophodnih materijala i robe uključujući i dodatnih pet respiratora koji bi trebali da budu isporučeni putem UNDP-ja koji se pojavljuje tu kao organizacija koja bi mogla da implementira ovu nabavku”, dodao je Milić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o jučerašnjem dolasku građana sa graničnog prelaza Gradiška, gradonačelnik je rekao da su oni upućeni prema Brčkom, njihovom mjestu prebivališta, gdje je izvršen zdravstveni pregled, a uzorci na koronavirus su uzeti u Banjaluci, te da se oni nalaze u kućnoj samoizolaciji uz pojačan nadzor.

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime