Čelnici Distrikta sa Džaferovićem o stanju u Distriktu

U Gradskoj vijećnici u Brčkom danas su gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnika Anto Domić, predsjednik Skupštine Siniša Milić i potpredsjednik Ivo Filipović održali sastanak sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem i premijerom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadilom Novalićem.

Kako je kazao Kadrić, na današnjem sastanku rukovodstva Vlade i Skupštine, u skladu sa svojom odgovornošću, razgovarali su sa Džaferovićem o novonastaloj situaciji u Bosni i Hercegovini, te su predstavili i afirmisali sve velike infrastrukturne projekte koji se tiču Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

- Reklama -

„Mi smo iznijeli svoja stajališta da smo uspjeli pokazati zavidan nivo otpornosti na sve uticaje i događanja u Bosni i Hercegovini, s namjerom da očuvamo političku stabilnost u našoj političkoj zajednici i tamo gdje imamo odgovornost prema građanima Brčko distrikta BiH. Uspjeli smo prevazići izazove, pokazali smo visok stepen razumijevanja, uvažavanja i tolerancije i mi smo se sada fokusirali na nastavak aktivnosti, na realizaciju važnih projekata pri čemu smo dobili podršku gospodina Džaferovića“ kazao je Kadrić.

On se osvrnuo i na često spominjanje Distrikta kao mjesta potencijalnih sukoba i incidenata u medijima što izaziva izvjesnu nelagodu i strah kod građana Brčko distrikta BiH, te je istakao da nema razloga za takve osjećaje.

„Dali smo veliku podršku i povjerenje Policiji Brčko distrikta BiH, Vlada i Skupština neometano funkcionišu i mi nastavljamo sa svojim aktivnostima. Imali smo priliku danas još jednom sa premijerom Vlade Federacije proći kroz nekoliko važnih projekata, međusobno informisati o dosadašnjim koracima, a uskladićemo vrlo brzo i sa Vladom Republike Srpske neke aktivnosti i procese, te nastavljamo raditi za boljitak i građana Brčko distrikta i Bosne i Hercegovine u cjelosti“, dodao je gradonačelnik.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović kazao je da je današnjom posjetom želio da vidi kakvo je stanje u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine kao i da pošalje važne poruke.

„Ono što sam čuo od čelnika Distrikta je nešto umirujuće i nešto što daje sasvim sigurno jedan drugačiji pogled kada je u pitanju Bosna i Hercegovina. Oni međusobno sarađuju, učinili su i učiniće sve kako bi situacija u Brčko distriktu BiH bila potpuno stabilna. Moja poruka ljudima u Brčko distriktu i cijeloj Bosni i Hercegovini je ta da su stabilnost i mir najbitnije dvije riječi koje izgovaramo u proteklo vrijeme, na čemu treba svi zajedno u Bosni i Hercegovini da radimo“, kazao je Džaferović.

U svom obraćanju istakao je da je neophodno čuvati dostignuti nivo reformi u Bosni i Hercegovini da se obavljaju ekonomske i ukupne društvene reforme u Bosni i Hercegovini, kao i da Bosna i Hercegovina treba ići evropskim putem koji je jedini mogući put. Sve ostalo, prema riječima Džaferovića, vodi u neizvjesnost, destabilizaciju i na put koji nikome ništa u BiH ne može donijeti dobro.

„Najvažnije je raditi na što uspješnijem poslovanju Luke Brčko, na plinskim konekcijama, elektrifikaciji pruge od Banovića do Brčkog, na izgradnji auto-puta Sarajevo–Beograd koji treba da ide kroz Distrikt“, rekao je Džaferović, dodavši: „Pozivam na mir, na stabilnost, na tolerantnu retoriku sve političke aktere u Bosni i Hercegovini. Pozivam ih odavde, iz Brčko distrikta, jedne izrazito multietničke sredine koja se izgrađivala kao Distrikt i koja može da posluži svim drugim sredinama unutar Bosne i Hercegovine“.

Nakon održanog sastanka, gradonačelnik Kadrić je zajedno sa Džaferovićem i Novalićem obišao centar grada, a potom su posjetili novootvorenu kancelariju Federacije Bosne i Hercegovine u Brčko distriktu BiH.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime