"Чекајући Хандкеа" вечерас у Брчком - nula49.com
spot_img
spot_img

“Чекајући Хандкеа” вечерас у Брчком

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Дугометражно документарно остварење Горана Радовановића “Чекајући Хандкеа” доживјеће своју премијеру у Брчком, вечерас од 19 часова у Дому културе.

Сазнавши да је Петер Хандке добио Нобелову награду за књижевност 2019. године, винар Срђан Петровић из Велике Хоче са Косова, одлучује да постави плочу са рељефним ликом писца на својој винарији гдје је славни писац више пута боравио.

Постављање плоче захвалности славном писцу у изопштеној, изолованој и гетоизираној енклави окруженој албанском већином каква је Велика Хоча, постаје својеврсна сизифовска акција која разоткрива сву драму живота преосталог српског становништва на Косову и Метохији.

Аутор документарца о нобеловцу Хандкеу је Горан Радовановић који ће вечерас присуствовати премијери у Брчком, а иза кога, између осталих, стоје и филмови “Енклава” (2015), “Случај Макавејев или процес у биоскопској сали” (2017), о забрани приказивања филмова црноталасног редитеља Душана Макавејева.

Срђан Петровић – протагониста филма, о добитнику Нобелове награде, Петеру Хандкеку, са ким се дружио често на Косову, када му је био домаћин је рекао: “Плочу сам направио као минималну захвалност за све што је господин Хандке учинио нама, јер сам схватио да му се нисмо прописно захвалили како он то заслужује. Онда сам испричао редитељу Горану ту моју жељу, а њему се родила идеја о снимању филма”, описао је развојни пут пројекта један од јунака филма.

Вечерашња премијера у организацији СПКД “Просвјета” и Конзервативног клуба имаће хуманитарни карактер, јер ће на улазу бити постављене кутије за прикупљање помоћи српском народу на Косову и Метохији.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img