Bukvik kao centar saobraćaja: Kuda će proći auto-put Beograd-Sarajevo?

Brčko distrikt bi uskoro trebao utvrditi trasu budućeg auto-puta Beograd-Sarajevo koji u jednom svom dijelu prolazi kroz Distrikt.

Zadatak da u što kraćem vremenu izvrši izmjenu Prostornog plana Brčko distrikta, koja će između ostalog sadržati ovu trasu, kao i trasu buduće brze ceste Tuzla-Brčko-Orašje, dat je Zavodu za projektovanje, planiranje i razvoj Brčko distrikta.

“Prijedlog trase auto-puta Beograd–Sarajevo u dijelu koji prolazi kroz Distrikt je već načelno utvrđen i uskoro će biti prezentovan javnosti dok je trasa brze ceste Tuzla-Orašje izmijenjena u odnosu na prvobitni prijedlog i trebala bi se kretati izvan naseljenih mjesta, prije svega Islamovca i Gornjeg Rahića”, kaže Ismet Dedeić, direktor ovog Zavoda.

Dedeić je istakao da se radi o dva velika i veoma značajna instrastrukturna projekta koja će biti realizovana u narednom periodu, a koja će omogućiti da Brčko bude čvorište drumskog saobraćaja jer bi se ove dvije saobraćajnice po sadašnjem prijedlogu trebala ukrštati na području Bukvika.

Nakon utvrđivanja konačne lokacije za novi most preko rijeke Save koju trebaju dogovoriti BiH i Hrvatska, Zavod za projektovanje, planiranje i razvoj Brčko distrikta će pristupiti i izradi idejnog i glavnog projekta.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime