spot_img
spot_img

Budući frizeri pomažu oboljelim od raka (VIDEO)

Published:

spot_img

Budući frizeri, maturanti Poljoprivredno-medicinske škole iz Brčkog, uz sticanje frizerskih vještina odlučili su da pomognu i oboljelim od raka.

Na inicijativu nastavnice, u školskom kabinetu praktične nastave još u februaru, počeli su da šišaju mušterije, a novcem koji su sakupili, kupili su 13 kutija lijeka, G-132 koji je potreban pacijentima koji se bore sa ovom opakom bolešću. Ovakav gest mladih oduševio je pripadnice Udruženje oboljelih od karcinoma.

– Jednostavno, čovjek ostane iznenađen jer nailazimo na razne barijere. To je tabu tema uvijek. Karcinom imaš, bježi od njega, preće ti, obolićeš. Međutim ova djeca se nisu bojala. Ni naše mašnice ni našeg loga, ni našeg nedostatka fizičkog. To je nama značilo više od sve sreće na svijetu. Jer snjima se družiti ovih nekoliko mjeseci, napisala sam već u jednom članku, to je bio praznik za oči I odmor za dušu – rekla predsjednik UO “Brčansko srce” Ferida Halilović.

Preparat G-132 koristi se za podizanje imuniteta kod pacijenata koji koriste hemoterapiju. Ne nalazi se na esencijalnoj listi, a Halilovićeva kaže, da rijetko ko od njih može sebi da ga priušti. Budući frizeri u njihova nastavnica, 25 radnih dana, vrijedno su radili da bi svojim sugrađanima pomogli i kupili što više kutija ovog lijeka. Nastavnica kaže, da je posebno srećna što je čitav razred prihvatio njen prijedlog I vrijedno radio.

– Možemo da se pohvalimo, za tih 24, 25 dana koliko je akcija trajala. Upravo tih četvrtaka i petaka da smo uspjeli da kupimo 13 kutija. Nadamo se da ćemo u toku dana da dopunimo još malo ovu našu kutiju da bismo mogli da kupimo tu 14. To je negdje već iznos preko 1 500 maraka – kazala je nastavnik praktične nastave Ljubica Mitić.

Korist od ovakve akcije, bila je obostrana. Učenici kažu da su kroz ovakav vid obavljanja praktične nastave stekli dosta iskustva u radu, ali i postavili temelje za neke buduće generacije njihovih kolega.

Akciju srednjoškolaca, podržali su i brojni građani Distrikta. Iako cijene frizerskih usluga nisu bile određene, i naplata se odvijala slobodnom voljom mušterija, one kažu da su zadovoljne. Kako znanjem učenika, tako i njihovom humanošću.

A kažu da će tako i nastaviti već u narednoj školskoj godini. Profesorica sa nekim novim klincima, a svršeni frizeri na svojim, nadaju se, novim radnim mjestima.

 

 

 

(eltatv.net))

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img