Brojne nagrade i uspjesi učenika Poljoprivredne i medicinske škole Brčko

Poljoprivredna i medicinska škola Brčko može biti ponosna na svoje učenike. Unatoč činjenici da je jedna od najzapuštenijih škola u Distriktu kada je u pitanju infrastruktura njeni učenici i njihovi uspjesi je stavljaju u sam vrh škola ne samo u Brčkom nego i u cijeloj zemlji.

Poljoprivredna i medicinska škola iz Brčkog, prema riječima njenog direktora, razvija sve ono što i jeste cilj obrazovanja. Pored obrazovnog i odgojnog dijela vrijedno promovišu školu, rad učenika i profesora i njihova dostignuća. A uspjega je mnogo. Ako krenemo hronoškim redom, uspjeh iz prošle godine koji je svakako na ponos školi jeste i rezultat na Međunarodnom sajmu jabuke u Goraždu.

- Reklama -

“Gdje je bilo i međunarodno takmičenje. Učestvovale su škole iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i BiH. Među 20 srednjih škola naša škola je osvojila prvo mjesto  i nagradu Zlatna jabuka. Nadamo se da će to postati tradicija i u oktobru ove ali i narednih godina” rekao je Sead Bečić, direktor JU Poljoprivredna i medicinska škola Brčko.

“Bilo je iz voćarstva, ratarstva i povrtlarstva, biljne proizvodnje. Prvo smo radili pismeno a zatim i usmeno, kao tim. Nije bilo toliko teško. Svidjelo mi se tamo, boravili smo tri dana, družili se, bilo je sjajno” rekla je Violeta Šarić, učenica JU Poljoprivredna i medicinska škola.

Značajne uspjehe škola je ostvarila i na Olimpijadi njemačkog jezika koju svake godine organizuje brčanska Gimnazija.

“Nivo A2 naši učenici Matea Brkić prvo mjesto, Adin Avdić treće. Nivo B2 Edita Mujkanović drugo mjesto. Nivo C1 Alen Begić prvo mjesto, Mirnes Ljaljić drugo, Amel Lišić treće mjesto. Od ukupno devet nagrada naši učenici su osvojili šest” rekao je Sead Bečić, direktor JU Poljoprivredna i medicinska škola Brčko.

“Zatim smo išli na Olimpijadu u Sarajevu i zadovoljna sam kako je sve prošlo i u Gimnaziji i u Goethe Institutu u Sarajevu. U svakom slučaju divno iskustvo, dobili smo i certifikat za sudjelovanje u olimpijadi, što pruža velike  mogućnosti, na primjer za učenika generacije ili za polaganje za certifikat iz njemačkog jezika na bilo koja tri nivoa” rekla je Matea Brkić, učenica JU Poljoprivredna i medicinska škola.

Uslijedilo je međuškolsko takmičenje iz demokratije, predstavnici ove škole bili su učenici smjera farmaceutski tehničar i ostvarili ponovo zavidne rezultate za svoju školu. Sljedeća destinacija im je Sarajevo gdje će također izlagati svoj projekat.

“Tradicija  je već postala da naši učenici svake godine pobjeđuju” rekao je Sead Bečić, direktor JU Poljoprivredna i medicinska škola Brčko.

“Tema nam je bila obrazovanje odraslih  u Brčko distriktu, tačnije nedostatak Zakona o obrazovanju odraslih što smatramo da je veliki problem. Nadamo se da ćemo projekat dobro iznijeti i u Sarajevu” rekla je Sanja Mirić, učenica JU Poljoprivredna i medicinska škola Brčko.

Najsvježiji uspjesi rezultat su rada frizera ove škole koji su učestvovali na takmičenju u Sarajevu, u organizaciji Akademije Brezar i Udruženja frrizera BiH Uzufik. Među 20-ak takmičara Brčanke su opet u samom vrhu, te su pored odličnih rezultata dobile i nagradu u vrijednosti robe od 2.000 maraka.

“Mi smo dobili tamo dvije nagrade. Prva nagrada za šminku/kreaciju i druga nagrada za frizuru. Mogu slobodno da kažem da nam nisu smjeli dati obje prve nagrade ali vjerujem da su naše učenice tu briljirale” rekao je Sead Bečić, direktor JU Poljoprivredna i medicinska škola Brčko.

“Konkurencija je bila velika. Iskreno nismo se nadali ovako velikim rezultatima pored tolike konkurencije ali uspjeli smo. Ovako veliki rezultat ne bi ostvarili bez naše profesorice koja nam je sve vrijeme govorila da ponesemo osmijeh i naravno ponijeli smo ga. I model je uspio iznijeti kreaciju koju sam ja napravila” rekla je Nikolina Subić, učenica JU Poljoprivredna i medicinska škola Brčko.

“Bila sam model i imala sam jako težak zadak jer sam morala  da predstavim frizuru, šminku i stajling  na najbolji mogući način” rekla je Kada Karahasanović, učenica JU Poljoprivredna i medicinska škola.

“Bilo je jako zahtjevno. To su pripreme koje uključuju pripremanje modela svaki dan. Voljeli bi kada bi imali lutke za vježbanje da ne  maltretiramo modele ali se ipak sve odlično završilo” rekla je Nermina Alispahić, nastavnik praktične nastave za frizere.

Ovo nisu jedini uspjesi Poljoprivredne i medicinske škole ali jesu najsvježiji. Možda bi se o ovoj školi mnogo više čulo da imaju priliku češće promovisati svoje uspjehe. U svakom slučaju imaju volje, kvalitetnog kadra i mladih naraštaja različitih profila koji obećavaju svijetlu budućnost.

(brcko.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime