spot_img
spot_img

Брчко: Због недовољног броја гласова нису усвојене измјене и допуне два закона

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Измјене Закона о платама и накнадама у органима јавне управе и институцијама и допуна Кривичног закона у Брчко дистрикту нису усвојени у првом читању у брчанској Скупштини јер није било довољног броја посланичких гласова.

За усвајање ових тачака дневног реда је, према Пословнику о раду, потребно три петине гласова од укупног броја присутних, односно 18, а за обје тачке дневног реда је гласало 17 посланика, а 13 је било против.

Предсједник Скупштине дистрикта Синиша Милић изјавио је новинарима да се, с обзиром на садржај ових прописа, није могло предвидјети да неће бити довољан број гласова за њихово усвајање.

Милић је рекао да се измјене Закона о платама и накнадама у органима јавне управе и институцијама Брчко дистрикта односе на увођење платног разреда асистентима у настави који раде са дјецом са посебним потребама.

“Ово је предлагано у претходном мандату шефа владиног Одјељења за образовање да се дјеци са посебним потребама обезбиједе стални асистенти који ће бити запослени у наставном процесу са могућношћу да се разговара о висини платног разреда и додатно регулише путем амандмана”, подсјетио је Милић.

Што се тиче допуна Кривичног закона, Милић је рекао да се односе на санкционисање изборних крађа и да се очекивала подршка свих за ово законско рјешење.

“Изгледа да су пресудиле неке друге вриједности у односу на садржај самих прописа. С обзиром на то да су сви положили заклетву да ће радити у интересу грађана, не би требало да се поставља питање да ли је неко у власти или опозицији”, истакао је Милић.

Посланик опозиционе СДА у Скупштини дистрикта Сенад Османовић рекао је да је овај пут изостављена процедура усвајања измјена Закона о платама у Влади дистрикта и да нико из опозиције није обавијештен о тим измјенама, што је разлог зашто нису гласали за предложене прописе.

“Овим смо хтјели показати и да постојећа Влада нема довољну подршку, да је актуелни градоначелник Зијад Нишић узурпатор ове подршке и да нема већинску подршку свог народа већ је црпи из друга два народа. Вријеме је да поднесе оставку јер не може управљати процесима”, рекао је Османовић.

Скупштина је након редовне паузе наставила засједање у 15.00 часова, а на дневном реду је разматрање Приједлога буџета Брчко дистрикта за 2024. годину који износи 398,9 милиона КМ.

 

 

(agencije)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img