Brčko: Zbog bruceloze i kju groznice eutanizirano 97 ovaca

- Reklama -

Nakon što je prošlog mjeseca pažnju javnosti u Brčko distriktu pobudio slučaj pojave bruceloze i kju groznice u jednom velikom stadu u naselju Palanka, brčanski Inspektorat je preduzeo sve zakonom predviđene mjere, ali i neophodne analize kako bi se ovaj slučaj stavio pod kontrolu.

“Navedeno stado je brojalo ukupno 358 ovaca od čega 261 nije imala ušnu markicu i nisu bile vakcinisane protiv zaraznih bolesti. Inspekcija Brčko distrikta je nakon izvršenih dodatnih analiza i potvrđenih rezultata o oboljenju, naložila eutanaziju ukupno 97 ovaca iz ovog stada”, rekao je za Radio Brčko Miodrag Vasić, Glavni inspektor brčanskog Inspektorata.

- Reklama -

“Sve neophodne veterinarsko sanitarne mjere su provedene još prije mjesec dana kako na stadu, tako i na zemljištu i pratećim zgradama u kojima su ovce boravile, te ukoliko se u narednih mjesec dana ne pojave novi slučajevi smatraće se da je suzbijeno dalje širenje ove dvije bolesti”, istakao je Vasić.

Slučaj pojave bruceloze i kju groznice na stadu u naselju Palanka jedan je od najobimnijih u Brčko distriktu u posljednjih desetak godina obzirom da je gotovo stotinu životinja moralo biti eutanizirano.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime