spot_img
spot_img

Брчко: За разбојништво три године и три мјесеца затвора

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Против Бобана Николића (47) из Младеновца, у Републици Србији, Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ доказало је оптужбе да је прије три године у једном трговинском објекту у брчанском насељу Диздаруша починио разбојништво.

Прхвативши споразум о признању кривице за то кривично дјело, закључен између Тужилаштва и оптуженог, Основни суд Дистрикта осудио га је на затворску казну од три године и три мјесеца.

Оптужницом потврђеном прије мјесец пред тим судом, Николић је оптужен да је 20. јануара 2020. године, у улици Заима Мушановића, употребом силе према радници трговинске радње Елди-Сабина одузео дневни пазар у износу од око хиљаду КМ. Њему је стављено на терет да је 20. јануара, у вечерњим сатима, након што је ту претходно више пута долазио у куповину, ушао унутра с намјером прибављања противправне имовинске користи. Како је наведено у оптужници, он је дошао иза пулта, а затим радницу А. Д. ухватио за косу и ставивши јој нож под врат рекао: „Дај паре!“.

Усљед пријетње и бојазни за властити живот, она му је рекла да сам узме паре из касе, јер је откључана. Пошто је одатле узео дневни пазар у износу од око хиљаду КМ, Николић је при изласку из објекта запријетио оштећеној да ће је убити, уколико изађе за њим. Оптужени је тако употребом силе и пријетњом да ће директно напасти на живот и тијело неког лица за себе прибавио противправну имовинску корист у износу од око 1.005,00 КМ, за који износ је оштетио власницу трговинског објекта – закључено је тада у оптужници.

У интензивној сарадњи с Полицијом Брчко дистрикта БиХ, кривично дјело брзо је расвијетљено, а починилац одмах идентифициран. Николић је, међутим, и поред расписане потраге, дуго био недоступан органима гоњења дистрикта Брчко. Он се, наиме, као држављанин Републике Србије, који је око три мјесеца имао непријављен боравак у Брчком, по извршењу кривичног дјела вратио у Младеновац.

Како по захтјевима бх. правосудних органа нити тамо није пронађен, за њим је расписана међународна потјерница која је резултирала његовим хапшењем и спровођењем брчанском правосуђу у марту ове године. Тужилаштво Дистрикта га је одмах испитало у својству осумњиченог, а пошто је притворен, убрзо је окончало истрагу против њега. Прије мјесец, Тужилаштво је подигло оптужницу за кривично дјело Разбојништво (из члана 283 став (2) Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ) истовремено тражећи од суда продужење притвора оптуженом.

У току суђења, између Тужилаштва и оптуженог закључен је споразум о признању кривице, у складу с којим му је суд изрекао затворску казну од три године и три мјесеца. Усто, њему је по изрицању пресуде, усљед опасности од бјекства, продужен притвор најдуже девет мјесеци. Како пресуду, тако и рјешење о продужењу притвора, могуће је побијати жалбом.

 

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img