Brčko: Za izgubljene sudske sporove plaćamo 10 miliona KM

Na prijepodnevnom zasijedanju Skupštine Brčko distrikta analiziran je Izvještaj o isplaćenim sredstvima iz budžeta po osnovu pravosnažnih sudskih presuda za period 2012-2016. godina.

Budžetske implikacije po ovom osnovu iznosile su oko 10 miliona maraka. Preko 70% isplata su na ime utvrđivanja naknada za eksproprisane nekretnine od kojih je najveći broj vezan uz izgradnju obilaznice oko grada.

- Reklama -

“Na ime utvrđenja naknada u tim predmetima imamo, za ovaj petogodišnji period, isplatu preko 7 miliona maraka. Oko 7,5 miliona sa naknadama i iznosima koji su utvrđeni na ime izuzetih nekretnina”, kazala je Ilinka Gavrić, glavna pravobraniteljica Pravobranilaštva Brčko distrikta BiH.

Oko milion maraka je isplaćeno u sudskim sporovima koji su vođeni po tužbama radi isplate razlika plata nastavnom osoblju. Takođe je prisutna i isplata po osnovu naknade šteta.

“Tu imamo različitih osnova a jedan je neosnovano lišenje slobode za koji na godišnjem osnovu bude izdvojeno do 30.000 maraka. Imamo i isplate i zbog ugriza pasa lutalica preko 100.000 maraka na godišnjem nivou”, istakla je Gavrić.

Vođena su i tri su sporo oko obilaznice. Prvi u nizu imao je dosuđenje od 104.000 eura a ostala dva, vrijednosti oko 2 miliona maraka te 800.000 maraka, su završeni u korist Distrikta osim produženja ugovora na trajanju izvođenja radova na obilaznici do 09.01. 2019. godine.

 

 

 

 

 

 

(brcko.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime