Brčko: Za 5 godina broj učenika smanjen za jednu cijelu školu

Za učenike u Brčkom danas se završio proljećni raspust, a nastava je počela bez ikakvih poteškoća.

Slavoljub Bašić, šef Pododjeljenja za za srednje obrazovanje u Vladi Brčko distrikta, izjavio je danas da se vrše pripreme za preseljenje učenika Poljoprivredne i medicinske škole u novoizgrađeni aneks, što bi trebalo značajno olakšati provođenje nastave.

- Reklama -

Ipak, kako piše Radio Brčko, Bašić je iznio i jedan alarmantan podatak – broj učenika u Brčkom u proteklih pet godina smanjen je za jednu cijelu školu!

“Tema o kojoj mi stalno elaboriramo, to je smanjenje broja učenika. To će dovesti i do problema sa konstitucijom kadrovske strukture, a nakon toga vjerovatno i do smanjenja broja struka u srednjim školama. Upravo sada ćemo tražiti da nam pedagozi škola naprave svoje pokazatelje i daju preporuke šta i kako dalje. Naravno, to će biti problematika kojom će se vjerovatno baviti i Vlada Brčko distrikta, jer je činjenica da se broj učenika rapidno smanjuje. Samo poređenja radi možemo reći da je u proteklih pet godina toliko osjetno smanjenje broja učenika da možemo reći da se radi o gušenju, odnosno smanjenju za veličinu jedne srednje stručne škole”, precizirao je Bašić.

 

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime