spot_img
spot_img

Брчко: Влада усвојила приједлог буџета за 2019. годину

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Влада Брчко дистрикта БиХ, у наставку 56. редовне сједнице, данас је усвојила Приједлог буџета Брчко дистрикта БиХ за 2019. годину у износу од 221 501 155 КМ и упутила га у скупштинску процедуру.

Данас је био крајни рок да брчанска Влада усвоји овај најважнији финансијски документ и упути га у скупштинску процедуру, због статутарне обавезе да се о њему уприличе и јавне расправе у наредних 60 дана.

Буџет је уравнотежен када су у питању приходи и расходи, рекао је директор Дирекције за финансије Мато Лучић. „Постоји статутарна одлука да се о буџету води јавна расправа 60 дана, која ће трајати до 25. марта, након чега ће Скупштина одлучивати о истом на основу уложених амандмана“, истакао је Лучић и додао да је буџет већи за 13 милиона марака од приједлога у истој фази у прошлој години. „То говори да је Дирекција прикупила додата средства за прошлу фискалну годину и на основу потребних анализа дала приједлог прихода за које гарантујемо да ће се остварити”, нагласио је Лучић.

Синиша Милић, градоначелник Брчко дистрикта БиХ, напоменуо је да је ријеч о крајњем тренутку да буџет буде упућен у скупштинску процедуру, а да би био усвојен у складу са законом, јер, како је истакао, привремено финансирање траје до 31. марта, што је одређено измјенама закона које су усвојене прошле године.

„Имамо једну врсту недисциплине када је у питању процедура доношење буџета, непоштoвање одређених инструкција које су у вези са доношењем буџета, као и рокова. Данас сам најавио да убудуће нећу презати да користим оно што закон сам предвиђа, а то су одређене прекршајне санкције према одговорним лицима и буџетским корисницима који не поштују инструкције градоначелника и не придржавају се рокова. Тај закон се односи и на самог градоначелника. Није добро када смо у стисци са временом и немамо прилику да детаљно изанализирамо буџет”, рекао је Милић.

Он је нагласио да буџет има развојну димензију али и оно што би се могло назвати иницијативом за реформу на простору дистрикта.

„Она се огледа у чињеници да смо обезбиједили средства за почетак рада Завода за планирање. Уочили смо да постоје слабости када је у питању реализација капиталног буџета и намјера нам је да кроз оснивање и рад тог завода унаприједимо процедуре с циљем ефикасније реализације капиталних пројеката“, додао је градоначелник.

Он је нагласио да је овај буџет, као и претходни, оптерећен грантовима, али да се они односе и на много законских обавеза које се подводе кроз грантове, а није ријеч о оним грантовима који су с правом изложени критици јавности.

„То се односи на давања која произилазе из Закона о дјечјој заштити, Закона о социјалној заштити, трансфери према Фонду здравственог осигурања, Јавној здравственој установи, грантови који иду у систем подстицаја у привреди и пољопривреди. Остали грантови нису садржани у приједлогу буџета, али биће вјероватно амандманском процедуром”, рекао је Милић.

Он је нагласио да је буџет конципиран да има изражену и социјалну димензију јер су повећана издвајања за одређене категорије становништва као и за туђу његу и помоћ, која је била минимална. Градоначелник је додао и да ће буџет вјероватно кроз амандманску процедуру претрпјети низ измјена, а да би се најкрупнија могла односити на захтјев за плате будући да је на самој сједници Скупштине кандидован сет закона о платама у институцијама Дистрикта.

Влада Брчко дистрикта БиХ је данас усвојила и закључак којим је наложено Управној инспекцији да покрене процедуре провјере диплома лица ангажованих по уговору о посебним пословима и уговору о привременим и повременим пословима у свим органима управе и институцијама дистрикта Брчко.

Чланови Владе разматрали су и Програм рада Владе Брчко дистрикта БиХ за 2019. годину који је враћен на дораду.

(nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img